Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 150 обекта в страната са проверени за т.нар. енергиен сниф

Снимка: Министерство на здравеопазването

Над 150 обекта в страната са проверени днес от РЗИ по разпореждане на министър Кондева за продажба на енергиен прах, съобщава сайтът на Министерството на здравеопазването.

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева разпореди спешни проверки във физически обекти, за които е налична информация, че е възможно да продават т.нар. „енергиен прах“ или "енергиен сниф“.

В резултат на това в рамките на деня екипите са проверили над 150 търговски обекта в цялата страна. В проверките по места участие са взели експерти от Комисията за защита на потребителите, както и органите на МВР.

Посочените продукти са открити в обекти в 9 от проверените 28 области: София, Бургас, Варна, Благоевград, Стара Загора, Пловдив, Монтана, Хасково и Сливен. Те са били налични в различни количества между 2 и 10 бр. опаковки. Продуктите са етикетирани на български език, с обявена продажна цена, партиден номер и срок на годност.

С предписания временно е спряна продажбата на 106 опаковки. Същите са оставени под възбрана до решение относно тяхната безопасност за употреба.

Междувременно експерти на Министерството на здравеопазването са извършили мониторинг на места за продажба от разстояние, като е изготвен списък, по който също ще бъдат извършени проверки. Информацията ще бъде предоставена и на останалите компетентни органи.

След установяване на произхода на продуктите, веригата на доставки, както и вложените суровини и съставки, ще бъде изготвена преценка за безопасността на предлаганите продукти чрез назална употреба, както и необходимостта от предприемане на мерки, целящи евентуално ограничаване или забрана.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна