Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Триумф" с Мария Бакалова е българското предложение за "Оскар"

Снимка: БТА

Филмът "Триумф" с участието на Мария Бакалова е българското предложение за награда "Оскар". Решението е взето единодушно от петимата членове на комисията за избор на национална номинация, съобщават от Националния филмов център. 

Филмът на Кристина Грозева и Петър Вълчанов е копродукция между България и Гърция. Мария Бакалова е и продуцент на филма.

В актьорския състав са още Маргита Гошева, Юлиан Вергов, Юлиан Костов, Станислав Ганчев и Иван Савов.

"Триумф" е вдъхновен от действителни събития в България през 90-те години, когато след падането на комунизма екип от високопоставени военни и психолози предприемат строго секретна операция в Царичина в търсене на мистичен извънземен артефакт, с който да променят хода на историята и България да си върне славата на велика страна.

Снимка: Национален филмов център

В следващите дни черната комедия "Триумф" с номинираната за "Оскар" българска актриса Мария Бакалова ще бъде представена на 49-ия кинофестивал в Торонто. 

Сред 10-те филма в състезателната секция "Платформа", основана през 2015 г. и кръстена на едноименната лента на китайския режисьор Цзя Чжанкъ, е и "Педро Парамо". Режисьор на продукцията е известният оператор Родриго Прието, познат с работата над най-касовия филм за 2023 г. "Барби", както и над друг миналогодишен кинохит - "Убийците на цветната луна" на Мартин Скорсезе.

Председател на журито на секцията "Платформа" е канадският кинодеец Атом Егоян.

Четиридесет и деветото издание на Международния филмов фестивал в Торонто ще бъде открито на 5 септември с комедийната драма "Nutcrackers" с Бен Стилър.

Кинопроявата ще продължи до 15-и септември.


По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени