Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мистичната българска пустиня - Побитите камъни са обвеяни в загадки

Снимка: visit.varna.bg

Те радват окото, сбъдват желания и лекуват. Хиляди пясъчни колони, малки и големи, наподобяващи хора, растения или митични животни, са осеяли обширна територия от 50 кв. км в околностите на град Варна. Произходът им до ден днешен не е напълно разгадан.

Някои от тези варовикови творения се извисяват на цели 7 метра и са с диаметър 3 метра, но други са по-малки. Те са без твърди основи, повечето са напълно кухи отвътре и са запълнени с пясък. Отделните образувания носят имена, които говорят сами за себе си: "Камилата", "Семейството", "Трона", "Гъбата"... И тъй като са сякаш забити в земята, хората нарекли цялата местност Побитите камъни (в превод от турското й название Дикилиташ).

Цилиндричните колони са разпределени в няколко групи в околностите на варненските села.Т.нар. "Централна група" е благоустроена за туристите и превърната в атрактивен музей на открито. Според уредника на музея Стилян Марков, феноменът е уникален не само за България, но и за цяла Европа


"По принцип се счита, че в Европа има две естествени пустини. Едната се намира в областта Андалусия в Испания, но там е почти Африка, защото наблизо е Мароко. А другата призната естествена пустиня в Европа са Побитите камъни. Съществуват около 15 теории за произхода им. Няма спор, че тук е било море, тъй като туристите ходят по много фин морски пясък. Това е останало от морето отпреди милиони години. И по структурата на колоните много често могат да бъдат забелязани следи от вкаменени морски микроорганизми, като рапанчета, мидички, охлювчета…"

Цилиндричните стълбове изплуват пред погледа като част от древен архитектурен ансамбъл. Според една смела теория, става дума за човешки творения. Колоните нарочно били направени с лек наклон, така че водата да не се задържа в цепнатините и да са устойчиви на ерозия и земетресения. Други пък твърдят, че в древността хората използвали каменните колоси като светилища, подобно на Стоунхендж. Но едно е сигурно - районът е бил обитаван от човека от много древни времена. За това свидетелстват находки на сечива и предмети на бита от епохата на Мезолита (около 8 000 2 000 г.пр.н.е.)

Легенди за вкаменени великани и трагична любов витаят около тези фантастични творения. Докато бродим сред каменната пустиня, попадаме на легнала на земята куха колона. Това е т.нар. "Камъкът на божествената любов". В разгара на лятото, когато слънцето достига голяма височина, лъчитепронизват кухината и оформяткрасива комбинация с формата на сърце.


Казват че Побитите камъни са силно енергийна зона и че тук се сбъдват желания. За целта в музейната част е обособен "Кръгът на желанията". Влизате в начертаната с камъни окръжност, пожелавате си нещо и то се случва, съдейки по множеството оставени благодарни писма. Бездетните жени пък прегръщат определена колона, за да придобият рожба. Но не само!

"На територията на една от малките групи, която се нарича "Кариера Запад", тече лековита вода срещу камъни в бъбреците, която също е свързана с една легенда. Преди 28 г. получих тежка бъбречна криза и за 5 дни свалих 2 камъка от тази вода – разказва Стилян Марков пред Радио България. – В централната група, където работя аз, освен колони има и големи каменни плочи, на които човек може да легне лятно време, когато са добре загрети от слънцето - чувството е много приятно. Преди време имах болка в сърдечната област – нещо като невралгия. И ме посъветваха да лежа върху някоя от тези плочи. След два сеанса по 30 мин. надвечер, когато те цял ден са събирали слънчевата топлина и греят буквално като печки, тази болка изчезна."

Много хора идват, за да се усамотят сред хилядолетните великани и да медитират. А в навечерието на 19 август привърженици на Петър Дънов се събират в мистичната каменна гора, за да посрещнат Слънчевата Нова година с танца паневритмия, научаваме от Стилян Марков.

Вижте още: 


Снимки: БГНЕС, visit.varna.bg

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна