Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврика! Успешни българи: Николета Стойнова

Снимка: Цвета Николова

"Да се подобрявам, да се подобрявам, да се подобрявам..." Няколко пъти Николета Стойнова – ученичка от Американския колеж в София, повтаря тези думи докато разговаряме. Само след няколко дни тя ще бъде в 12 клас и с основание може да се каже, че е една от учениците, с които Колежът може да се гордее.

Тя е лауреат от Националния конкурс "Млади таланти". Още от малка се интересува от математика, дори учи в Математическата гимназия на родния ѝ град Казанлък. По-късно родителите ѝ вземат важното решение да се преместят в София, за да може тя да продължи образованието си в Колежа.

За интересите си към физиката и биологията и за участието си в международни семинари и състезания Николета разказва със страст, с каквато и извършва опитите, необходими за научната й разработка, която развива вече втора година.  Не пропуска да отбележи и възможността, която Фондация Еврика и е предоставила да участва Световното ЕКСПО на науките по линия на МИЛСЕТ през 2023 г. в град Пуебла, Мексико. Какво още разказва – чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна