Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Кръстовден бургазии се поклониха пред частица от Светия кръст (ВИДЕО)

| обновено на 14.09.24 в 12:27

На Кръстовден бургазии се поклониха пред частица от Светия кръст. Тя бе изнесена в катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий“. 

Църковният празник започна с празнична света литургия, отслужена от негово високопреосвещенство Сливенския митрополит Арсений. Той се обърна към миряните:

"В древността този кръст беше страшен бурен за мъжете, а сега стана символ на божествената любов, преобразен чрез жертвената готовност на нашия Господ Исус Христос. Днес той е съкровен знак на тарсения от всички нас вечен живот. Спасителната сила на кръста съпровожда целия ни живот, от раждането и до смъртта всеки от нас има своя житейски кръст, пред него превиваве гръб поради трудности, болести, но всеки от нас се дава кръст според силите му и Господ ни помага да го носим."


Храмът се изпълни с вярващи, дошли да се помолят за здраве и благоденствие и да се поклонят пред частицата от Светия Кръст:

"Православни християни сме, вярващи-така ме е възпитало моето семейство, така аз искам да възпитам моите деца, затова сме заедно тук с тях. Вярваме в Господ и доброто. Видяхме частицата от Светия кръст, целунахме я за късмет и здраве."

"Тук сме да се помоли за България, за всички нас. Бог напред, ние след него!"

Частицата от Светия кръст  бе дарена на Бургас през 2009 година от Националния исторически музей и се пази в специална мощехранителница. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна