Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синер изненадан от искане за дисквалификацията му

Яник Синер
Снимка: БТА

Решението на Световната антидопингова агенция (УАДА) да поиска дисквалификацията на световния номер 1 в тениса италианец Яник Синер изненада спортиста. Това каза той на пресконференция.

По-рано УАДА обяви, че ще поиска дисквалификацията на Синер пред Спортния арбитражен съд (КАС) за нарушаване на антидопинговите правила. Организацията очаква спортистът да бъде отстранен от състезания за период от една до две години.

"Честно казано, много съм разочарован и изненадан от това обжалване“, каза Синер. 

"Имаше три изслушвания, всички те преминаха много положително. Знаех, че  подготвят жалба и ще бъде обявено официално днес, но като цяло това е изненада", добави Синер.

Положителната допинг проба на италианския тенисист е взета на 10 март на турнира от серията Мастърс в Индиън Уелс, САЩ, в нея е открит метаболит клостебол в ниски концентрации. Друга допинг проба беше взета от състезанието осем дни по-късно и показа наличието на същото вещество. И в двата случая обаче Синер успя да оспори временното отстраняване, което е предвидено в подобни ситуации, и да продължи да се състезава. 

Играчът обясни, че веществото е попаднало в тялото му от човек от щаба му, който е нанесъл спрей, съдържащ клостебол върху кожата му, за да лекува малка рана. Международната агенция за интегритет в тениса сметна обясненията на спортиста за достоверни и не възрази срещу призива на тенисиста за отмяна на наказанието.

След това Агенцията отнесе случая до независим съд, който да разгледа фактите. Изслушването се проведе на 15 август. След като изслушването приключи, съдът заключи, че няма вина или небрежност от страна на играча, което му позволява да избегне дисквалификация. 

Италианецът обаче бе лишен от парична награда и 400 точки, спечелени на турнира в Индиън Уелс, където стигна до полуфиналите. 



По публикацията работи: Христо Денев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени