Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлия Пискулийска,Фондация "МОСТ": Реалната оценка на лекарския труд ще реши голяма част от проблемите в сектора

Говорят експертите: Кога ще се остойности трудът на медиците?

Лекари и общественци са гости в този епизод на подкаста на БНР "В центъра на системата" по темата за достъпа до медицинска грижа в България

6
Снимка: pixabay.com/bg

В този епизод на подкаста на БНР - "В центъра на системата" повдигаме отново вечните теми за цената на лекарския труд, за пренебрегнатите специалисти в здравеопазването като медицинските сестри, клиничните лаборанти, за доплащането от пациентите, за неравномерното разпределение на специалисти и високоспециализирани центрове за социално-значимите болести като инсулти и онкологичните заболявания, за липсата на оценка на качеството на медицинската грижа, както и за липсата на реалното остойностяване на клиничните пътеки, за умората и неудовлетворението и сред медиците, и сред хората, вече дори не само в малките и отдалечени места, но и у тези в големите градове. 

Слушайте епизода тук:

Гости по темата са:

✅ Юлия Пискулийска - председател на фондация МОСТ (Медии, общество, семейство, традиции), журналист, общественик, поет и писател

✅ Д-р Нигяр Джафер - преподавател в Медицински университет - София, бивш народен представител

✅ Проф. Ивайло Търнев - Началник на Клиниката по нервни болести и ръководител на Експертния център за наследствени неврологични и метаболитни заболявания в УМБАЛ "Александровска"

✅ Доц. Росен Калпачки - секретар на Българското дружество по инсулт и началник на Клиниката по неврология на УМБАЛ „Св. Анна“ - София и ръководител на най-големия специализиран център за лечение на инсулти в столичната университетска болница "Света Анна"

Юлия Пискулийска и Гергана Хрисчева

От разговора ще научите:

Коя е най-голямата неравнопоставеност в нашето здравеопазване

Защо все още не са остойностени цялостно клиничните пътеки

Защо не е остойностен лекарският труд реално

За дооплащането на българските пациенти за здраве

✅ Къде трябва да се подобри достъпът до здравна грижа

✅ В кои специалности е най-големият недостиг на специалисти

✅ За изтичането на кадри - извън страната, към частните болници, в големите градове

✅ Има ли нужда от реформа в здравеопазването

✅ Кой трябва да защитава труда на лекарите

✅ Защо у нас няма карти за пациентската удовлетвореност

✅ Кои са положителните достижения на нашето здравеопазване

✅ 6 високоспециализирани центрове за лечение на мозъчен инсулт ще заработят у нас

✅  Как с малки стъпки се дава равна възможност за обучение на студенти от ромски произход

Юлия Пискулийска

"Неравенствата в здравеопазването са факт, проблемът го има особено в малките населени места, посочи за БНР Юлия Пискулийска - председател на фондация МОСТ.

Пискулийска обаче посочи, че е много важно какъв кмет има в малките градове и села, така е в градове като Тутракан, в Троян, защото там има кметове, които обгръщат хората с грижа и внимание. Затова е важно да говорим за неравнопоставеностите. Друг важен момент е, че лекарят в държавните болници е зле платен, смята още изтъкнатият общественик и журналист. По думите й проблем е и това, парите по клиничните пътеки не достигат до всички работещи в здравната система. Така че, ако един директор взема огромна заплата, а останалите не - това е едни много болезен въпрос за тези медици.

Пискулийска заяви, че не е редно човек, който спасява животи, да живее така, че да оцелее и работи на няколко места. И затова трябва да има оценка на труда, това е битката за равнопоставеност.

Защото когато капката прелее идва бърнаутът, идва неудовлетвореността, защото този човек не иска стимули, той иска да получи това, което заслужва, за да не бъдат унижени и лекари и пациенти, коментира още председателят на фондация МОСТ Юлия Пискулийска.

Д-р Нигяр Джафер

Д-р Нигяр Джафер, преподавател в МУ - София е категорична, че диспропорциите в достъпа до медицинска помощ и здравна грижа не намаляват, а нарастват, не само в малките и отдалечени места, но поради социални причини вече и в големите градове.

По думите й у нас продължава да е валидна максимата - "Имаме прекрасни медици, и много лоша здравна система". Българският пациент е най-неудовлетвореният в Европа и продължава да доплаща значително за здраве. Той доплаща дори да е здравно осигурен, а има и много хора, които нямат финансовата възможност да се лекуват изобщо или да си закупуват медикаменти.

Д-р Джафер посочи още една неравнопоставеност като липсата на ранна диагностика и скрининг, липсват вече не само лични лекари, но и тесни специалисти, но вече и на основни здравни специалности и то за цялата страна. На много места няма стоматолози и аптека, има недостиг на ревматолози, хематолози, детски психиатри, медицински сестри, педиатри, вътрешни болести, дори хирурзи в някои от областните болници не достигат, посочи още д-р Джафер.

"Имаме прекрасни специалисти и лоша организация и трябва да се предприемат понякога непопулярни действия, но които са добре преценени и обмислени, за да има някакви резултати, всичко трябва да стане с подкрепата на съсловието.

Съсловната организация трябва да е контрапункт, да са това звено, което ще защитава интересите на медиците, а не да се съгласява с всичко, високи са очакванията към съсловната организация. В това число влиза и остойностяването на лекарския труд, а научните дружества трябваше да изготвят правилата за добра медицинска практика, каза още д-р Джафер. Самите лекари имат интерес от разписване на алгоритъм за поведение и правила, за да бъдат защитени именно техните права в последащи дела, защото им за лекарски грешки ще расте, това е световна практика и пациентите и у нас също все повече ще търсят правата си, поясни д-р Джафер.

Доц. Росен Калпачки"Всъщност доплащането в частните болниците е описано като лекарски труд, заото в нито една клинична пътека не е включен лекарски труд, сподели за БНР доц. Росен Калпачки, ръководител на най-големия специализиран център за лечение на инсулти в столичната университетска болница "Света Анна".

По думите му има ясно очертана тенденция на преливане на кадри от държавните и общински болници към частните болници, заради по-добрите условия на труд. Това са неравнопоставености. Защото се оказва, че в държавните болници лекарският труд е про боно.

За 6 центъра за лечение на инсулти финансирането за апратурата би трябвало да дойде по линия на Плана за възстановяне и устойчивост, но екипите трябва да бъдат обучени на място, където се правят тези модерни процедури. Има обаче недостиг на лекари за ендуваскуларното лечение, като обучеине също не е много добре канализирано, каза доц. Калпачки.

Той е предал в МЗ Единна програма за лечение на мозъчен инсулт, но отговор няма засега. Доц. Калпачки се похвали, че пациенти от цялата страна са били транспорирани с медицинския хеликоптер до тяхната болница и са били спасени.  

Гергана Хрисчева и проф. Ивайло Търнев

"Високоспециализираната помощ е насочена предимно в университетските болници и центоре, а понякога те са отдалечени и доста бюрократичен е пътят до тях, изтъкна за БНР проф. Ивайло Търнев, ръководител на Експертния център за наследствени неврологични и метаболитни заболявания в УМБАЛ "Александровска".

Проф. Търнев поясни, че има доста пациенти, които не могат да достигнат до високоспециализира на помощ по различни причини. Този процес ще се задълбочава, защото новостите в апаратурата ще растат. В малките населени места липсват и специалисти, а не се мисли как да останат кадри в областните болници, защото дори там има вече много голям дефицит от специалисти.

По думите на проф. Търнев в нашата здравна система на преден план са финасовата дисциплина и много малко се интересува системата от качеството на медицинската помощ и постигнатите резултати, повече се интерува от приходи и разходи, това убива креативността, и човечността и хуманността, каза проф. Търнев.

"Лекарският труд не се оценява, нито количествено, нито качествено. Важно е да се отчита за поставени дефинитивни диагнози, за справяне със сложни случаи, за постигнати лечебни резултати, за удовлетворенноста на пациента, регулаторно да се създаде един баланс между икономическите и качествените показатели и удовлетвореността - това липсва в нашата здравна система".

Това каза човекът, който от години нарес помага, за да има равен достъп на над 120 студенти от ромски произход до висше образование, защото това му носи огромно удовлетворение, а някои от тези млади хора влизат в три университета едновременно.

Проф. Ивайло Търнев

Очаквам вашите сигнали, коментари и предложения на имейл: gergana.hrischeva@bnr.bg

Всички епизоди на подкаста ще намерите:

Apple Podcasts през iTunes

Viber


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени