Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Гугъл" ще инвестира $1 млрд. в Тайланд

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Гугъл" планира да инвестира 1 млрд. долара в изграждането на дигитална инфраструктура в Тайланд, включително в нов център за данни. Това обяви американският технологичен гигант, който така ще създаде 14 000 работни места в азиатското кралство, предаде АФП.

Новите хъбове в Банкок и в провинция Чонбури имат за цел да посрещнат увеличаващото се търсене на облачни услуги в Югоизточна Азия, обяви компанията в свое становище в понеделник.

Инвестицията на "Гугъл" идва, след като "Майкрософт" съобщи през май, че ще създаде първия регионален център за данни в Тайланд, за да засили облачната и ИИ инфраструктура.

"Тези инвестиции ще засилят бизнеса в Тайланд, иновациите и общностите и използването на мощта на облачната и технологията за изкуствен интелект", каза Рут Порат, президент и главен инвестиционен директор на "Гугъл" и на компанията собственик "Алфабет".

Детайлите за инвестицията бяха разкрити след среща в Банкок на Порат и тайландската премиерка Паетонгтарн Шинаватра, която приветства стъпката като доказателство, че Тайланд се превръща в мащабен дигитален хъб в Югоизточна Азия.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна