Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НУМСИ "Христина Морфова" в Стара Загора празнува юбилей

| Интервю

Точно в Деня на музиката, 1 октомври, Националното училище за музикални и сценични изкуства "Христина Морфова" в Стара Загора отпразнува своята 50-годишнина. 

Тържественият концерт се състоя в залата на Старозагорската опера в партньорство с оркестъра на трупата. Солисти бяха едни от най-изявените възпитаници на училището през годините, които днес се реализират успешно у нас и в чужбина.

Сред поканените изпълнители беше флейтистката Айля Улудере, професор в Консерваторията в Истанбул. Тя пристигна с атрактивния Истанбулски флейтов ансамбъл, на който е съосновател и концертмайстор. С тях беше и турската композиторка Озге Гюлбей, написала специално за състава първото по рода си произведение за такава формация и оркестър, озаглавено „Пътят или последното време до потопа или апокалипсиса“. Неговата световна премиера се състоя именно на тържествения концерт в Стара Загора.

Настоящият директор на учебното заведение - диригентът Красимир Къшев, също е негов възпитаник. В предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" той сподели емоциите около тържеството и гордостта да си наследник на силни музикални традиции. 
Чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Ирена Гъделева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени