Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стара Загора отбеляза своя празник - 5 октомври

Снимка: БНР

Стотици граждани се включиха в отбелязването на Деня на Стара Загора - 5 октомври. Градът празнува 145 години от възстановяването си след опожаряването по време на Руско-турската освободителна война. Празничните събития започнаха с молебен за Стара Загора, отслужен в катедралния храм "Св. Николай" от митрополит Киприан. Официалната програма продължи с полагане на венци и цветя в Градската градина - парк "5-и октомври", където е разположен първият камък, поставил началото на възстановяването на опожарения град. 

На тържествената сесия бяха отличени двамата новозибрани почетни граждани. Званието беше връчено на общественика и математик Любомир Любенов и проф.д-р инж. Николай Михайлов - учен и мениджър на голяма международна компания, дарител и общественик. „Моля да приемете благодарностите ми за високото отличие, с което ме удостоихте“, заяви математикът Любомир Любенов. 

„Никой не може да спре времето да се случва и да го изпревари, важна е не скоростта му, а пътят, който избираме, за да продължим“, каза от своя страна проф. д-р на икономическите науки Николай Михайлов. Той посочи, че за него е чест да бъде отличен със званието „почетен гражданин“.

На площада пред сградата на Община Стара Загора се състоя церемонията по символичното предаване на ключа на града на новоизбрания млад кмет на Млада Загора Радослав Балкански. В словото си зам.-кметът Милена Желева подчерта, че най-важното за един град са самите хора. 

Официално обръщение към старозагорци направи и Радослав Балкански - млад кмет на Млада Загора:
На церемонията бяха отличени всички доброволци, включили се в потушаването на големия пожар край Стара Загора в средата на месец юли. Те получиха грамоти от секретаря на Община Стара Загора Николай Диков.
"Стара Загора дълги години не помни подобни природни стихии. Пожарите бяха голямо изпитание, което ни научи на първо място да бъдем човеци“, заяви Диков. 

„Скъпи доброволци, вие не се предадохте пред нищо. Вие сте пример за идните поколения. Нека разказваме на децата на Стара Загора за вас“, изрази уважението си секретарят на Общината. Доброволците в залата благодариха за оказаната чест и единодушно заключиха, че винаги са насреща за помощ.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени