Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Перник е домакин на втория фестивал "Силата на духа"

Перник е домакин на втория фестивал "Силата на духа", в който участват творци с увреждания. 

Проявата е единствена по рода си и се осъществява с подкрепата на Министерство на труда и социалната политика, местното читалище "Съзнание 1922 г"” и Младежкия дом в кв. "Мошино", където са разположени и творческите работилници. 

Основен инициатор е сдружение "Направено с любов" от Перник.

Рисуване с кафе, пластене с вълна, изделия от глина, редене на мъниста, рисуване на икони са само част от артателиета, в които творци с увреждания показват неподозирани умения.

"Нашата мисия като сдружение е да помагаме на хора с увреждания - творци или хора, които са си работили в нормалното ежедневие, но здравословен проблем променя посоката на живота им и те се ориентират към арттерапията”, каза създателят на сдружение "Направено с любов" Анелия Кирилова.

Сред творците е и самоуката художничка Фанка Борисова, на чиято самостоятелна изложба в Перник преди две години специален гост бе вицепрезидентът Илияна Йотова. 

Във фестивала в Перник участва и "Приказно училище".

"Те са издателство - майка и син, като синът е с проблем в развитието, но за мен това момче е постигнало невероятен успех. Майката издава книги. Вече има издадена негова стихосбирка. Миналата година я представихме за първи път. Тази година ще представим втората му стихосбирка и новия му албум”, каза Кирилова.

Доброволно за всички родители, които желаят по време на фестивала работи и психотерапевт.



Снимки: Елена Тамакярска


По публикацията работи: Спаска Зашева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени