Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на Бундесбанк е готов да обмисли ново намаляване на лихвените проценти от ЕЦБ

Йоахим Нагел, управител на Бундесбанк
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Бундесбанк Йоахим Нагел е готов да обмисли ново намаляване на лихвените проценти на Европейската централна банка на срещата следващата седмица, добавяйки, че икономическият растеж на Германия през втората половина ще бъде по-слаб от очакваното, посочи той пред германското онлайн издание Table Media, предаде Ройтерс.

ЕЦБ намали лихвените проценти вече два пъти тази година от рекордно високите нива и сега финансовите пазари очакват по-нататъшно облекчаване на паричната и лихвена политиката със следващи аналогични ходове на заседанията през октомври и през декември, тъй като инфлационният натиск намалява по-бързо, отколкото се очакваше.

"Със сигурност съм готов да обмисля дали бихме могли да направим още едно понижение на лихвения процент", каза Нагел пред Table Media, отбелязвайки, че лихвената политика на ЕЦБ до момента е имала желания ефект за потискане на цените.

"Инфлационната тенденция е една от добрите новини. Явно се доближаваме до нашата цел от 2%", посочи той.

Шефът на Бундесбанк също така каза, че е съгласен с преразглеждането на прогнозата на германското правителство за представянето на най-голямата икономика в Европа тази година до свиване на БВП с 0,2% спрямо предишна прогноза за растеж от 0,3 на сто.

Нагел също така повтори скептицизма на немският финансов министър относно митата на ЕС срещу вноса на китайски автомобили.

"Тарифи и взаимен протекционизъм - това не може да бъде в интерес на Европа. Аз съм твърдо за разговори и преговори с Китай", каза той.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна