Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Гугов разказва:

"Варварските цигулки" с 6 концерта у нас през октомври!?

В програмата музикантите подготвят таен концерт във Варна и концерт за ученици в Силистра

4
Снимка: Emma Marshall

Съвсем скоро слушателите на фолклорни предавания по програма "Христо Ботев"се срещнаха с Димитър Гугов – гъдулар и създател на "Варварските цигулки". Поводът беше дебютната му изява през месец май с Оркестъра за народна музика на БНР, като солист в "Музика в портрети"– един от проектите на радиовиртуозите. Тогава с него поговорихме за творческия му път, който вече 24 години успешно се развива във Франция. Именно там той среща и колегите си (французин и монголец) от етно-формацията "Варварските цигулки".

Креативни, темпераменти, свободни, в звученето си те съчетават рок музика с български и монголски фолклор, а в пиесите и тримата се проявяват и като певци.

Относно името на бандата Димитър Гугов казва, че избират прилагателното "Варварски"– защото и българите, и монголците в историята са били нарочени като варвари от гърците. А "цигулки", защото свирят на струнни инструменти. И понеже, направена за италианската аристокрация, цигулката никога не може да бъде варварска, това създава парадокс в името, който от своя страна събужда любопитството на публиката.


Вече близо 10 години групата активно твори- музикантите имат издадени 4 студийни албума и често подаряват незабравими концертни преживявания на почитателите си из цяла Европа.

Димитър Гугов
Всъщност и сега триото е в разгара на поредно европейско турне (от юли до декември). Една от спирките, разбира се, е и България. Бандата идва у нас за втори път и за феновете си тук подготвя 6 концерта в дните между 20 и 26 октомври: "За почти всеки един концерт подготвяме нещо ново. За това сме отделили и доста дни за репетиции преди да тръгнем, за да направим нови неща, които ще звучат за първи път от нашето трио и специално за българската публика. На 20-и пристигаме във Варна, където започваме с един таен концерт. По- задушевен, някъде из центъра..." – загатна Димитър Гугов пред слушателите на "От песен в песен".


"На следващия ден се отправяме към Силистра, моят роден град, където ще направим концерт за ученици в драматичния театър на Силистра. Мисля, че е много важно ученици да виждат културни събития. На следващия ден ще бъде концертът за публика и възрастни. За първи път ще направим и една колаборация, ще поканим на сцената вокален колектив със женски гласове, който е дирижиран от Даниела Георгиева. На 24-и октомври идваме във София. На 25-и сме в Пловдив и на 26-и отново във Варна. Ще се опитаме за всяко събитие да поканим нов музикант на сцената, с когото да изсвирим нещо различно..." – допълва Димитър Гугов

Дали гъдуларят разкри имената на гост-музикантите в проектите, може да чуете в интервюто с него в прикачения файл.

Снимки: личен архив на Димитър Гугов
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна