Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕБВР и IFC осигуряват 435 млн. долара за новосформирана украинска телекомуникационна фирма

Eвропейска банка за възстановяване и развитие
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Международната финансова корпорация (IFC), която е част от Групата на Световната банка, ще финансират с 435 млн. долара новослятата телекомуникационна компания на Украйна, съобщиха кредиторите в четвъртък, предаде Ройтерс.

Проектът е най-голямата пряка чуждестранна инвестиция след началото на руската военна инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

Консорциум от инвеститори, ръководен от френския милиардер Ксавие Ниел, обяви миналия месец завършването на трансакция за придобиване и сливане на украинския мобилен оператор Lifecell с доставчика на услуги в страната Datagroup-Volia.

ЕБВР и IFC ще осигурят по 217,5 млн. долара, за да помогнат за финансирането на придобиването, заяви пред Ройтерс Холгер Муент, директор на ЕБВР по телекомуникации, медии и технологии.

"Това променя играта. Това ще създаде втория по големина оператор от този вид в страната и това води до по-висока скорост, по-добро покритие, по-ниска консумация на енергия за мрежата и повече излишък в мрежата, посочи той в онлайн интервю, потвърждавайки по-ранни планове за инвестиция.

Най-големият доставчик на телекомуникации в Украйна е Kyivstar, който е собственост на регистрираната в Амстердам компания VEON, посочва Ройтерс.

Консорциумът се ръководи от NJJ, френски телекомуникационен инвестиционен холдинг, собственост на Niel. NJJ си партнира с Horizon Capital, водещ базиран в Украйна фонд за дялово инвестиране, и Михайло Шелемба, бивш главен изпълнителен директор на Datagroup-Volia, сега главен изпълнителен директор на новослятата компания.

За да се намалят рисковете, част от заемите на ЕБВР и IFC се покриват от гаранции, предоставени от правителството на Франция и Европейската комисия.

"Чрез укрепване на цифровата свързаност и устойчивостта на мрежата, ние предоставяме жизненоважна услуга на милиони украинци, като същевременно потвърждаваме нашия ангажимент към страната. Това изпраща силно послание към глобалните инвеститори за устойчивостта и значителния потенциал на икономиката на Украйна", посочи Махтар Диоп, управляващ директор на IFC.

Руската инвазия в Украйна засегна тежко икономиката на нападната държава, принуждавайки милиони хора да бягат, тъй като градовете и инфраструктурата са редовно бомбардирани. Киевското училище по икономика (KSE) изчислява, че загубите на Украйна от войната възлизат на 1,164 трилиона долара.

Украинската икономиката се сви с около една трета през 2022 г. - първата година от пълномащабната инвазия, преди да се върне към скромен растеж.

Изследването на KSE изчисли, че непреките финансови загуби, понесени от цифровата инфраструктура и ИТ сектора на Украйна, възлизат на 19,3 млрд. долара. В допълнение към повредената инфраструктура и загубените приходи, украинските телекомуникационни компании претърпяха допълнителни загуби поради безброй предизвикателства в енергийния сектор, след като Русия засили бомбардировките си над украинската електроенергийна инфраструктура през март, като извади от строя половината от наличните производствени мощности на страната и причини редовни, дълги прекъсвания на тока за милиони хора.

Холгер Муент от ЕБВР каза, че обединената компания ще бъде по-устойчива на прекъсвания на електрозахранването, тъй като част от трафика на данни от нейната мобилна мрежа може да преминава през оптични кабели, консумирайки по-малко енергия. Той също така посочи потенциала за растеж на сектора, тъй като Украйна се стреми да модернизира и възстанови икономиката си.

За близо 32 месеца от началото на руската инвазия ЕБВР е предоставила повече от 4,8 милиарда евро (около 5,26 млрд. долара)на Украйна. Международната финансова корпорация пък е инвестирала 1,6 млрд. долара, включително повече от 1,1 млрд. долара собствени средства и 530 млн. долара, мобилизирани от други инвеститори.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна