Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анализ: Ще се свие ли пазарът на изкопаеми горива на фона на енергийния преход?

Снимка: resourcegovernance.org

Тъй като екстремните метеорологични условия стават все по-чести, а лятото на 2024 г. беше най-горещото в историята, въпросът за преминаване към екологичен и устойчив начин на живот никога не е бил по-уместен. Организацията на обединените нации (ООН) посочи, че индустрията за изкопаеми горива, един от най-големите противници на изменението на климата, представлява над 75% от глобалните емисии на парникови газове, заедно с почти 90% от всички емисии на въглероден диоксид.

Правителствата по целия свят изглежда най-накрая оказват по-голям натиск върху бизнеса с изкопаеми горива, като въвеждат закони, които са по-благосклонни към чистата енергия и които биха могли да направят "замръсяваща" енергия по-малко доходоносна и потенциално да тласнат фирмите към целите, заложени в Парижкото споразумение от 2015 г.

Според последния доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ или IEA) за световните енергийни инвестиции, през 2024 г. от над 3 трлн. долара световни инвестиции в енергия, около 2 тлн. долара са били насочени към чисти енергийни източници, докато останалата част е вложена в изкопаеми горива. Това представлява ръст на инвестициите чиста енергия със 78% в сравнение с 2015 г., докато тези в изкопаеми горива се свиват с 19% за посочения период.

Въпреки това, дори и при такова развитие са необходими "много по-големи усилия" за постигане на целите в областта на климата, подчерта МАЕ.

"Постигането на нетни нулеви емисии в световен мащаб до 2050 г. би означавало, че годишните инвестиции в нефт, газ и въглища ще намалеят с повече от половината - от малко над 1 трлн. долара през 2024 г. до под 450 млрд. долара годишно през 2030 г., докато разходите за горива с ниски емисии се увеличават десетократно - до около 200 млрд. долара през 2030 г. от малко под 20 милиарда долара към днешна дата", посочва международната агенция.

Изоставянето на такова печелившо поле обаче няма да е лесно. Първо, очаква се глобалното търсене на изкопаеми горива да нарасне през идните години. Според данни от Precedence Research размерът на глобалния пазар на изкопаеми горива се очаква да скочи с колосалните 64% до 11,8 трлн. долара до 2032 г. Второ, приходите и акциите на петролния и газовия бизнес се повишиха рязко през годините, като 2022 г. беше рекордна година.

Водеща публична фирма за петрол и газ в света е Saudi Aramco с оценка от 1,7 трлн. долара. На второ и трето място са американските ExxonMobil и Chevron с пазарни капитализация съответно от 532,8 млрд. долара и от 273,8 млрд. долара, следвани плътно от PetroChina и Shell, оценени на 225 млрд. и 214,9 млрд. долара.

Като се вземе това предвид, не е трудно да си представим защо преходът към чиста енергия може да бъде отложен.

Въпреки че повечето от тези компании обещаха да намалят значително емисиите до 2050 г., много от тях все още не са дали никакви обещания.

"По-малко от половината от сегашния световен добив на петрол и газ се произвежда от компании, които имат цели да намалят тези емисии", се казва в доклада на МАЕ за 2023 г. "Петролната и газова индустрия през нетния нулев преход". Освен това някои лидери в нефтената и газовата индустрия остават непреклонни, че тези горива ще продължат да захранват бъдещия свят.

"Трябва да се откажем от фантазията за постепенно премахване на петрола и газа", заяви преди време главният изпълнителен директор на Aramco Амин Насър по време на CERAWeek на S&P Global, добавяйки, че дори с електрически превозни средства, вятърна и слънчева енергия, той вижда търсенето на петрол по пътя към достигане на рекордно високо ниво през 2024 г.

Главният изпълнителен директор на Shell Уейл Сауън пък подчерта, че "докато в бъдеще ще има многоизмерна енергийна система, петролът и газът ще продължат да играят важна роля в стабилизирането на тази система за дълго, дълго, дълго време напред".

Имаше и дискусии за липсата на прозрачност в индустрията, както и за опасения, че разходите, свързани с прехода към чиста енергия, може да попречат на много държави и компании в амбицията им да осъществят този зелен преход.

По този начин, докато чистата енергия може да изпревари "замърсяващата" енергия в някакъв момент в далечното бъдеще, индустрията за изкопаеми горива вероятно ще остане доминираща и плодотворна през следващите няколко десетилетия и преходът вероятно ще отнеме повече време от очакваното.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени