Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вносът на зелени енергийни продукти в ЕС е бил по-висок от износа през 2023 г.

Снимка: БНР, архив

През 2023 г. ЕС е внесъл слънчеви панели на стойност 19,7 млрд. евро, течни биогорива за 3,9 млрд. евро и вятърни турбини на стойност 300 млн. евро от страни извън съюза, показват данни на официалната европейска статистика Евростат.

Стойността на внесените соларни панели е намаляла с 12% в сравнение с 2022 г. поради спад в цените, докато количеството им се е увеличило с 5 на сто. Вносът на течни биогорива пък отбеляза спад от 22% в стойностно изражение при по-скромен спад от 2% в количествено изражение. Вносът на вятърни турбини е намалял значително през този период - с 66% спад като стойност и 68% спад в количеството.

В същото време от ЕС са били изнесени соларни панели на стойност 900 млн. евро, течни биогорива за 2,2 млрд. евро и вятърни турбини за 2 млрд. евро. За разлика от слънчевите панели и течните биогорива, износът на вятърни турбини значително надвишава стойностите на вноса, отбелязва Евростат.

Между 2022 г. и 2023 г. износът на вятърни турбини отбеляза най-голямо увеличение като стойността (ръст с 49%), докато количеството им се увеличи с 26%. Износът на слънчеви панели е нараснал с 19% в стойност и с 37% по количество. Износът на течни биогорива показа по-голямо увеличение на количеството в сравнение със стойността (скок съответно с 63% и с 36%).

Китай беше най-големият доставчик на слънчеви панели за ЕС, представляващ 98% от целия внос. Вятърните турбини са внесени главно от Индия (59%) и Китай (29%). При течните биогорива Китай води с 36%, следван от Обединеното кралство с 13% и Бразилия с 12%,показват още данните на Евростат.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени