Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външните министри на ЕС приеха санкции срещу Иран заради доставката на балистични ракети за Русия

Автор:
Снимка: .b2eu-consulting.eu

Външните министри на ЕС приеха санкции срещу Иран заради доставката на балистични ракети за Русия за използване в Украйна. Съветът на ЕС прие ограничителни мерки срещу седем лица и седем образувания след прехвърлянето на ракети и дронове от Иран на Русия. Това решение следва указанието на Европейския съвет през март 2024 г., че ако Иран прехвърли балистични ракети и свързани технологии на Русия за използване срещу Украйна, ЕС ще бъде готов да отговори бързо, включително с нови и значителни ограничителни мерки.

Към вече съществуващите европейски санкции спрямо Иран бяха добавени седем субекта, включително иранските авиокомпании Saha Airlines, Mahan Air и Iran Air. Те са съответно отговорни за трансфера и доставката, чрез транснационални мрежи за доставки, на произведени от Иран дронове (UAV) и свързани компоненти и технологии за Русия, които да бъдат използвани в нейната агресивна война срещу Украйна. Санкционирани са и две фирми за доставки, както и две компании, участващи в производството на гориво, използвано за изстрелване на ракети  и снаряди.

Освен това Съветът на ЕС реши да наложи ограничителни мерки на заместник-министъра на отбраната на Иран Сейед Хамзе Галандари, на водещи фигури от специалните части "Кудс" към Корпуса на ислямската революционна гвардия (IRGC-Qods Force), централния щаб на IRGC Khatam al-Anbiya и IRGC Aerospace Force Space Division, както и управляващите директори на регистрираните в ЕС компании Iran Aircraft Manufacturing Industries (HESA) и Aerospace Industries Organisation (AIO).

Наказателните мерки включват замразяване на активи и забрана за пътуване до Европейския съюз. Освен това е забранено предоставянето на средства или икономически ресурси, пряко или косвено, на или в полза на изброените физически или юридически лица, образувания или органи.

Според оценки на САЩ и Европа, Иран е доставил балистични ракети на Русия през миналия месец. Това доведе до първоначален набор от санкции от страна на САЩ, Германия, Франция и Обединеното кралство. Иран също така предостави на Москва стотици атакуващи дронове и други оръжия по време на продължаващата две и половина години руска военна инвазия в Украйна, но прехвърлянето на балистични ракети бележи по-дълбоко участие на Техеран в конфликта.

Иран категорично отрича да е доставял оръжия на Русия. Според Техеран той има стратегическо сътрудничество с Москва, въпреки че то не е свързано с войната в Украйна.

ЕС също така продължва да преценява дали да добави Корпуса на гвардейците на ислямската революция, клон на армията на Иран, към своя списък с терористични организации, напомня Блумбърг. Агенция отбеляза, че се изисква правно решение в една от държавите членки като правно основание за ЕС да добави физическо или юридическо лице към този списък, който идва с набор от санкции.

В края на миналата работна седмица високопоставен служител на ЕС потвърди, че блокът е счел решение на германския съд от декември 2023 г. за достатъчно правно основание и че държавите членки сега обсъждат дали да продължат напред с подобно определяне.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени