Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подобряване на икономическите нагласи в Германия, но влошаване на текущите условия

Икономическите нагласи на анализатори и инвеститори за Германия за следващите шест месеца се подобриха по-силно от очакваното, но текущите условия във водещата европейска икономика продължават да се влошават.

Това показват резултатите от последното проучване на центъра за европейски икономически изследвания Zew, като подобряването на икономическите нагласи в бъдеще се дължи на очакванията за стабилни инфлационни нива и на изгледите за по-нататъшно понижаване на лихвите от страна на Европейската централна банка, отбеляза президентът на ZEW професор Ахим Вамбах.

Индексът на базирания в Мюнхен изследователски институт Zew, измерващ бъдещите икономически очаквания в Германия за следващите шест месеца, се повиши през октомври до 13,1 пункта от 3,6 пункта през септември (най-ниско ниво от октомври 2023 г.), докато осреднените пазарни очаквания бяха за малко по-сдържано подобрение до 10,0 пункта.

В същото време обаче оценката за текущата икономическа ситуация в Германия продължава да се влошава, като съответният индекс се понижава през октомври до -86,9 пункта от -84,5 пункта през септември, достигайки най-ниско ниво от май 2020 г. насам.

Zew индекси на икономическите нагласи и на текущите условия в Германия


"Започвайки от много лоша оценка на текущата ситуация, икономическите нагласи за Германия се повишиха в последното проучване. Допринасящите фактори включват очакванията за стабилни темпове на инфлация и свързаните с тях перспективи за по-нататъшни намаления на лихвените проценти от страна на ЕЦБ. Положителни сигнали идват и от експортните пазари на Германия. Икономическите очаквания за еврозоната, САЩ и Китай също се подобриха значително. Повишеният оптимизъм за Китай вероятно е свързан с мерките за икономически стимули на китайското правителство. Тези развития вероятно също са допринесли за повишаването на икономическите очаквания за Германия", коментира резултатите от проучването президентът на ZEW професор Ахим Вамбах.

Нагласите на експертите на финансовите пазари относно икономическото развитие на цялата еврозона също се подобриха през октомври, сочи последното Zew проучване.

Индикаторът, отчитащ икономическите нагласи за следващите шест месеца, нарасна с цели 10,8 пункта спрямо септември до ниво от 20,1 пункта, докато индексът, оценяващ текущата икономическа ситуация в еврозоната, се понижи слабо с 0,4 пункта до ниво от -40,8 пункта.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна