Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отиде си проф. Албена Хранова - литературовед, поет, културолог и критик

Отиде си проф. Албена Хранова - литературен историк, поет, културолог и критик, съобщиха от Философско-историческия факултет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", цитирани от БТА.

"С дълбока тъга споделяме, че ни напусна професор Албена Хранова  - ерудиран учен и добър човек, светла душа с търсещ и непокорен дух, уважаван професионалист и безценен приятел. Съболезнования на близките! Албенка, много ще ни липсваш", пишат от факултета.

Албена Хранова е родена през 1962 г. в Пловдив. Завършила е гимназия с преподаване на английски език (1980) и Славянска филология (1985) в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. От декември 1986 г. е назначена на длъжност асистент в катедрата по българска литература на Филологическия факултет. Защитава докторската си дисертация през 1995 г., а от 1998 г. е доцент по българска литература. През 2009 г. защитава дисертация за придобиване на научната степен „доктор на науките“ в научната област „Теория и история на културата“, а от 2011 г. е редовен професор в катедрата по философия във Философско-историческия факултет на Пловдивския университет.

Проф. Албена Хранова е автор на над 150 отделни научни публикации на български, английски, немски, френски и руски език, а също и на монографиите „Двете български литератури: граници на лирическия контекст“ (1992), „Литературният човек и неговите български езици“ (1995), „Подстъпи към приказката“ (1998), „Езикът и неговите речи“ (2000), „Български интертекстове“ (2002), „Историография и литература. За социалното конструиране на исторически понятия и Големи разкази в българската култура ХІХ-ХХ век“ (том I-II, 2011). Съавтор е в 19 учебници и учебни помагала по литература (2000-2020) за прогимназиалното и гимназиалното образование. Член е на редколегията на списание „Критика и хуманизъм“.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна