Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

4858 са кандидатите за депутати за 51-вото Народно събрание

Зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева дава брифинг във връзка с предстоящите предсрочни парламентарни избори на 27 октомври.
Снимка: БТА
Чуй новината! Чуй новината:

Към днешна дата за участие в изборите са регистрирани 4858 кандидати за народни представители - 1378 са жени и 3480 – мъже. 1172 от тях са кандидати в два района, а 1172-ма са кандидати в два района. Това съобщи на брифинг заместник-председателят и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева.

До последния момент постъпват искания за заличаване на кандидати, затова тези числа ще се променят. Има заявени 12 640 СИК в страната и извън страната - този брой също ще търпи промяна, тъй като 48 часа преди изборния ден ще се образуват секции в лечебни заведения и други социални институти, уточни Матева.

В 9353 секции в страната ще се гласува с машина. Извън страната ще се гласува в 719 секции в 57 държави, като машинно гласуване ще има в 157 от тях.

Росица Матева посочи, че след като е изтекъл срокът за заявяване на гласуване с подвижна урна, в страната са образувани 163 такива секции. Тя припомни, че избирателите, които са изпуснали срока, могат да заявят, че желаят да гласуват в подвижна избирателна секция до 21 октомври, ако в населеното място, в което искат да упражнят правото си на глас има вече образувана подвижна секционна комисия.

Съставите на СИК извън страната вече са назначени, информира още Матева.

На 16 октомври от 10:00 ч. "Информационно обслужване" АД ще направи демонстрация на софтуерните системи за компютърна обработка на данните от гласуването за изборите за народни представители на 27 октомври.

Имаме регистрирани 11 организации с наблюдатели, нека те да регистрират своите наблюдатели и да получат своите удостоверения. Имаме 2 социологически агенции, срокът за подаване на заявления за тях е до 17 октомври, 17:00 часа, допълни Росица Матева.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна