Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

170 обучители учат възрастни на медийна и цифрова грамотност

Има ли достоверна здравна информация онлайн и в дигиталните медии беше фокус на уъркшоп с обучителите

13
"Информацията има значение"
Снимка: PR Care

Проект "Информацията има значение" помага на хора над 55 г. да са равностойни в дигитална среда на своите деца и внуци.

Как да повишим дигиталната и медийна грамотност на възрастните?

Проектът е посветен на развитието на медийна и дигитална грамотност у хора над 55 години. Участват пет партньорски организации от четири европейски държави, разработили обучителни материали за възрастни, програма за обучители и провели с възрастните пилотни обучения.

Спаска Тарандова

"Нашият проект цели подобряване на медийната и цифрова грамотност на хора над 55 години, за да могат да се справят в инфодемията. Тази възрастова група е от аналоговото поколение, което се отнася с по-голямо доверие към информацията в онлайн средата. Затова трябваше да развием чувствителност у възрастните кои съобщения са фалшиви новини и дезинформация, както и умения да ползват отговорно и безопасно онлайн пространството, посочи Спаска Тарандова от Фондация "Глобални Библиотеки – България" – координираща проекта „Информацията има значение“ с партньор в България комуникационната агенция PR Care 

Пилотните обучения са проведени в България, Австрия и Румъния, като са подготвени 170 обучители на възрастни по медийна и цифрова грамотност, които от своя страна са обучили над 400 души над 55-годишна възраст. 

Семих Солмаз

"Живеем в сложна цифровизирана среда, в която най-лесният начин за много дейности е да се извършат онлайн. Същевременно ни заливат пропаганда, дезинформация и фалшиви новини, а хиляди хора не могат да ги различат и са изложени на зловредното им влияние. Неслучайно Среща на високо равнище на ООН постави задача до 2030 г. да се изработи учебна програма за медийна грамотност във всички държави. В тази връзка проекти като „Информацията има значение“ са много полезни, защото възрастните хора се адаптират към цифровата среда и стават социално ангажирани. Такива обучения намаляват информационната пропаст между поколенията“, обясни Семих Солмаз от ЕАVI – организация от Белгия, която разработва дизайна и концепцията на обучителните програми.

Обучителите от България – Кристина Владимирова, Доц. Любомира Парижкова, Мима Контаки и Силвия Цветкова-Гаджалова

Обучителите от България – Кристина Владимирова, Доц. Любомира Парижкова, Мима Контаки и Силвия Цветкова-Гаджалова споделиха своя опит в обучението на възрастни хора на медийна и дигитална грамотност. Те подчертаха, че основната мотивация на участниците в обучението е била да станат равностойни с техните деца и внуци в дигитална среда и да могат да решават проблемите си. С тях са дискутирани темите за онлайн измамите, дигиталния отпечатък, фишинг атаките и спама, кибертормоза, изкуствения интелект, дигиталните услуги, защита на личните данни и поверителност. В обучението са наблегнали на практическата страна на нещата, като защита на електронната поща, създаване на силни пароли, правила за безопасност при интернет банкиране.

Силвиу Петрариу

На ученето през целия живот обърна внимание Силвиу Петрариу от Румъния, който се занимава от осем години с неформално обучение на възрастни към CREFOP Fondation.

"В нашия Център за професионално обучение и подготовка на млади и по-възрастни хора се държим с децата като с възрастни, а възрастните предразполагаме да се отпуснат, да се чувстват като деца и чрез игра да научават практически знания, каза г-н Петрариу.

Хелмут Кроника

За овластяването и самонасоченото обучение говори Хелмут Кроника от австрийския BEST Institut. 

"Ние работим с хора в трудоспособна възраст под 65 години в критичен момент от живота им, когато се е наложило да напуснат дългогодишната си работа. Изпращат ни ги службите по заетостта, за да ги обучим и върнем отново на пазара на труда. Ние им даваме набор от инструменти, с които сами да си помагат, да вземат решения какво им е полезно, да осъзнаят силните си страни и да добият самочувствие и вяра в своите умения“, изтъкна г-н Кроника.

Гергана Хрисчева

Гергана Хрисчева, журналист в Българското национално радио, бе категорична, че достоверна здравна информация в социалните мрежи почти не може да се открие. 

"Достоверна, научно обоснована и проверена здравна информация трябва да се търси само в сайтовете на институции като Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса, ИАЛ, ИАМН, БЛС, Националния център по заразни и паразитни болести, Националния център по обществено здравеопазване и анализи, както и на сайтовете на БНР, БНТ и БТА. Не на последно място, има и доказали се специализирани здравни сайтове, в които също се публикува достоверна информация в сферата на здравеопазването. 

Хрисчева даде положителен пример с Националната здравно-информационна система и мобилното приложение за пациентите Е здраве на МЗ, които предоставят научна и проверена информация, както и достъп на пациентите до здравните им досиета, нещо което се чакаше от години и сега вече е факт. Също и специализираният сайт за имунизациите в България – Плюс мен, който дава информация за всички имунизации, за болестите, от които ваксините предпазват и за времето на тяхното поставяне.

Допълнителни места в София и Пловдив за получаване на мобилен код за достъп до пациентското досие

Жюстин Томс

В своя уъркшоп Жюстин Томс се фокусира върху идентифицирането на фалшивите новини, а Семих Солмаз представи обучителните материали на EAVI за медийна грамотност, които са достъпни на сайта на проекта informationmatters.eu.



По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна