Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима са задържани за измама с бързи кредити в социалните мрежи

Снимка: архив

Схема с измами с бързи кредити разкри разследване на старозагорската полиция и прокуратура. Задържани са трима мъже, които през интернет сайтове и социални мрежи са намирали клиенти, от които са прибирали такси за обработка на документи и застраховки, без да отпускат заеми. 

Разследването е започнало преди няколко месеца, след като няколко измамени старозагорци са подали сигнали. След събиране на доказателства по досъдебното производство са арестувани трима мъже, на възраст от 25 до 38 години, от София, обясни Лъчезар Иванов, наблюдаващ прокурор по делото.

Над 10 са пострадалите от схемата, като те са от цялата страна. Трима са старозагорците, които са подали сигнали.

Схемата с мнимите бързи кредити е действала в цялата страна, като са се предлагали заеми от 5 до 30 хил. лв. на лица с лоша кредитна история и обещания за бърза обработка на документите. Обявите са публикувани в интернет сайтове и социални мрежи, като са изисквани лични данни, сума и срок на кредита. След известно време им изпращат договор за кредита, като им изискват различни суми пари до 500 лв. за обработка на документи или застраховки, след което прекъсва комуникацията. 


От Районната прокуратура в Стара Загора ще поискат на тримата да бъде наложена постоянна мярка "задържане под стража".

Районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова предупреди, че се увеличава броят на измамите в интернет в региона.

"От началото на годината има образувани 117 наказателни производства за измами, повечето се случват в интернет пространството", предупреди прокурор Димитрова. 


По публикацията работи: Иван Славов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна