Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Към 30 септември се очертава отрицателното бюджетно салдо в размер около 74 - 75 млн. лева

Проф. Момчил Мавров: На този етап не е необходима актуализация на бюджета на НЗОК

"93 млн. лева е към момента преизпълнението на приходите от здравни вноски"

Проф. Момчил Мавров
Снимка: НЗОК

"Изготвен е пълният анализ на изпълнението на бюджета на НЗОК към 30-и септември, както и за изпълнението на бюджета, каквото очакваме да бъде към края на тази година

Анализът показва, че близо 74,5 на сто е изпълнението на приходната част на бюджета на НЗОК към 30-и септември, а изпълнението на разходната част е 75,4 на сто, като за същия период се очертава едно отрицателното бюджетно салдо при изпълнението на бюджета в размер на около 74 - 75 млн. лева", каза за БНР подуправителят на НЗОК проф. Момчил Мавров. 

"В абсолютни суми изпълнението на приходите е 6,97 млрд. лева, а изпълнението на разходната част е около 6,173 млрд. лева. На този етап това не означава, че има нещо, за което биха могли да не ни достигнат средствата

В средата на годината при анализа за изпълнението на бюджета ние установихме очертаващ се недостиг, който се запази и досега. Той е свързан с дейностите за болнична медицинска помощ.

Това е свързано с надлимитната дейност на лечебните заведения, която НЗОК ще трябва тепърва да заплаща напълно, като към края на годината надлимитната дейност е в размер на 180 млн. лева.

Надлимитната дейност тепърва ще се заплаща, защото такива са правилата. Първо, трябваше да бъде изготвен анализът за изпълнението на бюджета и сега, когато имаме представата къде какъв недостиг се очертава, с какви средства бихме разполагали и какви икономии бихме могли да направим, ние можем да вземаме решения за освобождаване на средства от резерва, за прехвърляне на средства от едни параграфи в други, така че да покрием определени плащания, в това число и отрицателните стойности на лечебните заведения", заяви за БНР проф. Мавров.

"Сега вече положението е и малко по-добро и очаквам към края на годината надлимитната дейност да не надхвърли повече от 140 млн. лева. Очакваме приходи от притежателите за разрешение на употреба по механизма за предвидимост и устойчивост на бюджета около 49-50 млн. лева

Успяхме вече и регулярно да заплащаме на аптеките за дейността им по изпълнение на 100% реимбурсираните лекарствени средства. Недостигът там беше около 47 млн. лева, но благодарение на новата формула и добрия диалог с Българския фармацевтичен съюз след 1 септември от резерва насочихме към аптеките 21 млн. лева", съобщи подуправителят на НЗОК за БНР.

"216 млн. лева има в резерва на НЗОК към момента, 238 млн. бяха те първоначално, като предстои тепърва, след решение на НС на НЗОК, да се реши как ще се разпределят останалите средства от резерва на Касата. Това трябва да се реши с консенсус и с управителя на НЗОК Станимир Михайлов.

Дали ще се наложи с бюджета от 2025 г. да се плаща за дейности от 2024 г., е рано да се каже, но към момента анализът сочи, че засега не се налага да има актуализация на бюджета на НЗОК.

93 млн. лева е към момента преизпълнението в приходната част в бюджета НЗОК от здравни вноски. Това е по информация от НАП", посочи още проф. Мавров. 

Цялото интервю с подуправителя на Здравната каса проф. Момчил Мавров очаквайте в подкаста на БНР "В центъра на системата. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна