Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Eкстремните спортове 6 - 21 октомври 2024

Държавмо първенство по скално катерене - награждаване
Снимка: Румен Димитров

Сензационна снимка на известния американски фотограф Джими Чин обиколи световните медии и събуди надеждите за разгадаване на една от най-големите загадки в алпинизма. Чин позира под Северната стена на Еверест до стара обувка с чорап, на който е бродирано името на 22-годишния Андрю Ървин. Експедиция на "National Geographic" е открила останки от британския алпинист, който изчезва с по-опитния си партньор Джордж Мелъри през далечната 1924 г. по склоновете на Еверест. В продължение на 100 години остава неясно дали двамата все пак не са били първите хора, стъпили на най-високия връх, 29 години преди Едмънд Хилари и Тензинг Норгей. Обувката с останки от крак в нея е открита някъде по ледника Централен Ронгбук от снимачния екип, в който освен Джими Чин, са били алпинистите Ерик Рьопке и Марк Фишър. Взети са ДНК проби за анализ. 

Ървин и Мелъри са видени за последно на 8 юни 1924 г., в благоприятно време при т.нар. Второ стъпало. Тялото на Мелъри е открито през 1999 г. от американеца Конрад Анкер. В джоба на дрехата на Мелъри липсва снимката на жена му, която той е възнамерявал да остави на върха, слънчевите му очила са били в джоба му, от което са направени предположения, че инцидентът се е случил през нощта. Мелъри е бил обвързан с въже, впито в тялото му, от което Анкер прави извода, че Мелъри и Ървин са били вързани с въже и че са загинали при падане, при което въжето се е впило. Остава неясно обаче дали двамата са изкачили върха, както и къде са камерата и снимката.

У нас
Вихра Иванова изкатери маршрута "A muerte to the top" на Голямата дупка край Враца и стана третата българка, преминала линия с категория на трудност 8b+ след Мариета Акалски и Алекс Тоткова. Маршрутът е накован от Бойко Лалов и Румен Нешев през 2015 г. Най-високата категория, преминавана от жена от България до момента, е 9а - от Алекс Тоткова (НСА - София).

Тоткова е и новият държавен шампион по скално катерене при жените. При мъжете с тази титла се окичи Владислав Ангелов от "Трапезица" - Велико Търново. Над 100 души участваха в традиционна катерачна среща, която е и Държавно първенство по скално катерене. Тази година състезанието и срещата бяха на скалите край Лакатник, на обекта "Петренски дол", където за целта бяха направени над 40 нови маршрута за катерене. В първия ден от двудневното събитие (на 12 и 13 октомври) бяха излъчени и новите държавни шампиони.

С 2 златни, 4 сребърни и 1 бронзов медал се завърнаха най-малките български катерачи от Балканското първенство по боулдър за деца до 14 г. в Кожани, Гърция. Това им отреди 2-ро място в класирането по нации.

Испанецът Жорди Короминас получава тазгодишната награда "Златен пикел за цялостна кариера"
"Жорди има значителен принос в много области на алпинизма, от висококачествените лични изкачвания в чист стил, дългата кариера на професионален водач (над 30 години в Алпите), ролята му на директор на Испанския национален отбор по алпинизъм (2002 - 2010 г.), до обучението на нови водачи. Може би най-значимата му роля е неговата визия за алпинизма - лек стил, свободно катерене, модерен", пише в мотивите на журито.

На Пиренеите прави някои от първите спортни микстови маршрути. Повтаря почти всички класически маршрути, а през 80-те и 90-те на миналия век прави зимни изкачвания на легендарни линии там. В Патагония е автор на първите преминавания на Североизточната стена на Cerro San Lorenzo (3706 м), на Източния контрафорс на Cerro Moyano (2640 м) и на Cerro Norte (2580 м).
В Перу право първото соло изкачване на Японския маршрут на Южната сетана на Chopicalqui (6395 м), нови варианти на Френския маршрут от 1973 г. на Североизточната стена на Huascarán Север (6654 м), първото първо соло изкачване на Еквадорския маршрут на Южната стена на Santa Cruz (6259 м), за 6 часа, и на Западната стена на Siula Chico (6265 м), нов маршрут на Северната стена на Huascarán Юг (6768 м) и първото изкачване на Южната стена на Nevado Copa (6188 м) и др. В Хималаите и Каракорум изкачва високи върхове без допълнителен кислород: Дхаулагири (1991 г., по нормалния маршрут), второто преминаване на т.нар. Magic Line по югозападния ръб на K2 (2004 г., маршрутът е считан за най-трудният на К2, над 8300 м Жорди се движи сам), Гашербрум II (по нормалния маршрут, 2006 г.).

Други важни изкачвания - все в алпийски стил:
1990 - трето изкачване и първо в алпийски стил на Талай Сагар (6904 м, V+, 60°); второ преминаване по Югоизточния ръб на Шивлинг Запад (6501 м); първо изкачване на маршрута "Kundalini" на Източната стена на връх Меру Север (6450 м) - 6b, A2+, 85°;
2009 - първо преминаване на Южния ръб на Южното предвършие (6600 м) на Tengi Ragi Tau; второ (solo) преминаване на Източната стена (M5, 50-60°) на Tawoche (6495 м); соло изкачване на Южната стена на Ама Даблам;
2011 - първо преминаване на Западната стена и Югозападния ръб на Cho Polu (6700 м);
2014 - второ изкачване на Западната стена на Chugimago Север (5945 м) и първо преминаване на диретисимата ма Южната стена на Chekigo (6257 м, AI5/5+, M6).

За себе си Жорди отбелязва: "Не съм най-добрият испански алпинист, но може би съм най-упоритият“.

Наградите "Златен пикел" ще бъдат връчени през декември, в San Martino di Castrozza, Италия.
---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна