Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надя Стоянова, Бостън: Всички носим България в сърцето и изборите са момент, в който можем да го докажем

Има какво да се желае по отношение обратната връзка с ЦИК, казва дългогодишната изборна доброволка

4
Надя Стоянова
Снимка: личен архив

Хоро се изви пред избирателната секция в Норуолк, Кънектикът – САЩ, научихме от Надя Улман, член на управителния съвет на Българския център в Нова Англия, САЩ. Изборният ден там започна в 13ч. българско време и ще приключи към 2:00 часа в полунощ. Българите в района на Бостън са по-активни от предишния вот – показва справка за избирателната активност четири часа след началото на изборите там.


Задължително ще гласувам – казва ни и Надя Стоянова, която е част от българската общност в Нова Англия. Тя е изборен доброволец и от 2013 година насам активно участва в организацията на изборния процес в района на Бостън. Настоящият предсрочен парламентарен вот обаче я заварва в Лондон:

"Мисля, че е вълнуващо да участваме по един категоричен начин в управлението на страната. Със сигурност трудностите, през които преминава България в момента са много сериозни, но и времето, в което живеем е сложно. Заради това възможността лично и пряко да участваме в управлението на страната чрез гласуването за мен не носи умора, а морално удовлетворение" – казва Надя пред Радио България. Макар в страната да отчетохме вяла предизборна кампания, сънародничката ни е успяла да се ориентира в посланията на политическите партии и е открила своето представителство сред тях:

"Със забързването циклите от избори, посланията не се променят особено, а това има и своята положителна страна, защото всеки може да види устойчивостта в политиките, отговорността, която партиите искат да поемат. И ако се случат радикални обрати на всеки 6 месеца, би било по-притеснително, защото би показало други проблеми в българската политическа система, каквито, слава богу, засега не се откриват много често."


Сънародничката ни споделя наблюдения, че политическите партии имат по-силно желание да стигнат до избирателите, чрез социалните мрежи, но също така и с организирани събития, лични срещи на място, защото "София не е България". А в сложния свят, в който живеем България има своето достойно място, осигурено от историческото ни минало – не само далечното:

"България е преживяла много тежки конфликти със съседите си заради разпределението на българския народ извън границите на българската държава. И въпреки това държавниците ни са успели да постигнат мир, да позволят на българските граждани да изучат децата си в най-добрите училища през Възраждането, да позволят да се говори за България като Швейцария на Балканите в началото на 20-ти век.

Убедена съм, че българските граждани, където и да са по света ценят това, че с кратък полет могат да се преместят до всяка точка в рамките на Европейския съюз и да започнат живота си отначало, да изучат децата си там в абсолютна равнопоставеност с останалите народи, членуващи в Европейския съюз. Или по отношение на тази колективна организация за отбрана – НАТО– която дава защитата този момент на обсолютно глобална несигурност."


А голяма част от българите в Америка имат изключителната възможност да гласуват за български парламент по силата на българското си гражданство и същевременно да участват в избора на президент на САЩ.

"Всички се вълнуват от американската политика и тези, които имат американско гражданство, могат със същия хъс и увереност да определят своята позиция и по този начин да участват в бъдещето на управлението на Щатите. Ролята на световен полицай със сигурност е част от миналото на Америка, но водещата ѝ роля за подкрепата на демокрациите по света, така че самоуправлението да води до по-устойчиво и мирно съществуване не може да отпадне"– категорична е българката.

Като силно ангажирана с организацията на вота зад граница в последните години и правейки паралел между изборите в двете държави – България и САЩ – Нели Стоянова сподели, че има какво още да се желае по отношение обратната връзка с ЦИК. "Изпращаме въпроси, но не винаги получаваме отговори", казва тя и препоръча в най-скоро време да се направи пробно гласуване по пощата. Все още има какво да се желае и по отношение обучението на изборните доброволци зад граница. Позитивна крачка в тази насока ЦИК е направила при предишния вот през юни т.г., когато са били организирани онлайн обучителни семинари. "За съжаление при този вот това не беше направено, вероятно защото не е имало време" – предположи Надя Стоянова и завърши с послание:


сички носим България в сърцето си и един от моментите, в които можем да го докажем, а е точно изборният ден. Затова независимо къде се намирам този ден, аз ще упражня правото си на глас с голяма надежда в сърцето."

Снимки: личен архив на Надя Стоянова


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна