Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избирателна активност в Турция, сходна с предходния парламентарен вот

Снимка: Мария Петрова

Избирателна активност, сходна с предходния парламентарен вот или малко по-висока, се очаква в Турция. 

В секциите в района на Одрин и Тракия са гласували 10 704 души, което е с 10 процента повече от вота през юни. Одобренията от ЦИК за промени на неявили се на някои места членове в секционни избирателни комисии са били получени към в 18 ч., което е изнервило някои членове на СИК, но заради ниската активност и големия брой секции, напрежение не е имало.

В Истанбул обичайно силни секции като тези в „Авджълар“ на моменти бяха празни, но повече гласували е имало в други квартали като например Беликгьозой. Машините бяха предпочитан метод за гласуване, а младите избиратели бяха рядкост.

Внимание в изборния ден привлече кметът на Бурса Мустафа Бозбей, който в деня на размисъл публикува на профила си в "Инстаграм" видео с призив да се гласува за партия с номер 13, т.е. "Алианс за права и свободи" на Ахмед Доган. По неофициална информация за момента в основната битка за гласове между формацията на Доган и ДПС – Ново начало на Делян Пеевски превес в Анкара и Измир има Доган, но в Истанбул резултатите са по-близки.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна