Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на петрола с 4%, след като при израелския удар по Иран беше избегната енергийна инфраструктура

Петролните фючърси поевтиняват с над 4% (с повече от 3 долара за барел) в началото на търговията в понеделник, след като при проведените през уикенда израелски удари по Иран не беше засегната енергийна инфраструктура - нито петролни, нито ядрени съоръжения на Техеран. Това отслаби пазарните опасения за евентуално нарушаване на петролните доставки в района на Близкия изток.

В събота израелски изтребители атакуваха военни обекти в Иран в отговор на иранските ракетни атаки в началото на октомври.

Цените на петрола претърпяха бурни колебания този месец поради нарастващите геополитически рискове в Близкия изток, въпреки че ответните действия на Израел се оказаха по-сдържани и пропорционални, отколкото се опасяваха пазарите, което поражда надежди за по-нататъшна деескалация на регионалния конфликт.

Към 08.30 часа българско време в понеделник фючърсите на петрол Брент се понижават с 4,27% към 72,80 долара за барел, а фючърсите на американския лек суров петрол WTI поевтиняват с 4,45% към 68,60 долара за барел.

Графика на петрол брент (в долари за барел)


Негативно влияние върху петролните цени продължава да оказват и пазарните опасения относно търсенето на важната енергийна суровина с оглед на сигналите за слаба икономическа активност в най-големия потребител на петрол - Китай. През изминалия уикенд бяха оповестени данни, сочещи за спад в индустриалните печалби на втората по сила световна икономика въпреки неотдавнашните правителствени икономически стимули.

Участниците на петролните пазари продължават да следят за потенциални корекции на производството от страна на ОПЕК + (евентуално постепенно възстановяване на производство на петролния картел от декември нататък), както и предстоящите след по-малко от две седмици президентски избори в САЩ.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна