Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Витамин D намалява риска от диабет с 15%

В сьомгата се съдържа витамин D
Снимка: Pixabay

Повече от 4 млн. британци живеят с диабет, като 90% от тях страдат от тип 2. Последните изследвания обаче дават надежда за борба с това изтощително заболяване. При проучване на лица с „преддиабет“ - или повишени нива на кръвната захар - е установено, че една ключова хранителна съставка намалява риска от диабет с 15%, съобщават от Diabetes UК, цитирани от БГНЕС.

Става дума за витамин D. Американският изследователски екип, ръководен от медицинския център „Тъфтс“, разкрива, че този витамин „увеличава вероятността за регресия към нормално регулиране на глюкозата с 30%“.

„Целта беше да се оцени дали приемът на витамин D намалява риска от диабет сред хората с предиабет, пишат авторите на изследването. Учените уточняват, че тяхното проучване се отнася само за хората с преддиабет, а не за общото население, въпреки това те не са единствените, които подчертават ползите от допълнително повишаване на нивата на витамин D.

Данните на Националния институт по здравеопазване на Великобритания сочат, че витамин D играе жизненоважна роля и за движението на мускулите и нервната комуникация в цялото тяло. Други експерти дори го свързват с намаления риск от различни видове рак и множествена склероза, въпреки че са необходими допълнителни изследвания, за да се разберат напълно тези връзки.

Въпреки че кожата ни може да генерира витамин D, когато е изложена на слънчева светлина, той може да се набави и чрез някои храни. Мазните риби като сьомга, скумрия и риба тон са най-добри примери за това, а сиренето и гъбите са също богати на този витамин.

„Дори и да консумирате богати на витамин D храни, малко вероятно е да си набавите цялото необходимо количество от храната. Препоръчва се всеки ден да приемаме по 10 микрограма витамин D“, посочва диетологът Виктория Тейлър от Британската фондация за сърдечни заболявания.

„От април до септември в Обединеното кралство слънчевата светлина плюс здравословна балансирана диета са достатъчни, за да задоволят нуждите на повечето хора. От октомври до март е препоръчително да приемаме добавка с витамин D“, каза Тейлър.

Въпреки ползите от него, от решаващо значение е да се избягва консумацията на твърде много витамин D, тъй като това може да доведе до цял набор от различни здравословни проблеми. 

„Приемането на твърде много добавки с витамин D за дълъг период от време може да доведе до натрупване на твърде много калций в организма (хиперкалциемия). Това може да отслаби костите и да увреди бъбреците и сърцето. Ако решите да приемате добавки с витамин D, 10 микрограма дневно са напълно достатъчни за повечето хора“, обясняват от Националната здравна служба на Великобритания.

По публикацията работи: Елица Елефтерова - Иванова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени