Сред занаятчийските хлебопекарни вече започна обсъждане на увеличение на цената на хляба с около 10%. Но това, което виждаме в магазините е, че увеличението на масовия хляб е между 20 и 40%, а на по-специалните артикули и повече. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Георги Лефтеров, майстор хлебар, който заедно със съпругата си стопанисват бутикова пекарна за занаятчийски хляб.
Увеличението се дължи на отпадането на нулевата ставка за ДДС за хляба, както и повишението на цените на водата и тока.
„Другото, което забелязвам в търговската мрежа, е не смяна на цената, а смяна на грамажа. Ако един хляб е бил 400 грама, то сега е да кажем – 380 грама. Такива търговски практики виждаме вече от големите производители. Борба за пазар“, обясни Лефтеров.
Той допълни, че паралелно с цената на хляба, повишение в малките хлебарници ще има за другите продукти, включително и традиционната закуска за българите – баничките, като стойността им може да мине и 3 лева.
Георги Лефтеров подчерта, че заради по-високите цени на занаятчийския хляб, засега те на повишени от тази година.
„Ще вземем решение в края на този месеца, когато ще получим честитките за ток и вода“, каза още майсторът.
Цялото интервю с Георги Лефтеров можете да чуете в звуковия файл.