Морковите, без които съвременната кухня не може, са култивирани за първи път в Централна Азия преди пет хиляди години. Родината на зеленчука е днешен Афганистан. Отгледани от холандски ботаници през XVII в., оранжевите моркови в крайна сметка се разпространяват по целия свят и стават неизменна част от съвременната трапеза.
Историята на появата на морковите в турската кухня ги прави нещо повече от съставка за салата или супа, пише „Джумхуриет“. Оранжевият зеленчук е част от трапезата целогодишно и в много различни форми: от сладки до солени, от сурови до сготвени. Морковите радват окото с цвета си и предлагат многобройни ползи за здравето благодарение на съдържащия се в тях бета-каротин.
Кореноплодният зеленчук поддържа имунната система, защитава здравето на очите и подпомага регенерацията на кожата.
През последните години морковите се превърнаха в блестящата звезда на рецептите за пайове и десерти на тяхна основа. В същото време зеленчукът играе водеща роля в супите, ястията и здравословните закуски. Благодарение на уникалния си вкус и на ниската си калоричност, продуктът е идеално подходящ за тенденциите в здравословното хранене.
Историята на морковите показва колко разнообразно и креативно можете да бъде използван този хранителен кореноплоден зеленчук, даден от природата. Ако искате да добавите нотка топлина в кухнята си през студените дни, опитайте се да включвате моркови в рецептите си по-често. Ястията, които приготвяте с тях, ще ви поддържат здрави и ще озарят трапезата ви.