Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Сила в чиния - рак на гърдата и хранене

Мобилното приложение BreastHelp с нова секция в модула за диагностицирани пациентки - "Храни и хранителни режими"

4
Първата Кулинарна академия "Сила в чиния" в помощ на жени с рак на гърдата
Снимка: Nelly Zhekova

Първата Кулинарна академия "Сила в чиния" в помощ на жени с рак на гърдата ще се проведе в световния месец, посветен на борбата с коварното заболяване. Събитието ще бъде на11 октомври 2025 г. от 11:30 часа в София, бул. Цар Борис III №59. То се организирана по идея на водещия онкохирург д-р Ваня Митова и мобилното приложение за профилактика и проследяване на пациенти с рак на гърдата BreastHelp.

Кулинарната академия ще бъде безплатно хибридно събитие, което ще позволи на жените както присъствено, така и дистанционно чрез онлайн стрийминг, да научат повече за здравословното хранене, особено след като са се сблъскали с диагнозата рак. 

Д-р Ваня Митова

Онкохирургът и създател на мобилното приложение BreastHelp д-р Ваня Митова ще представи лекцията "Рак на гърдата и хранене – нови възможности за оптимизиране на храненето".

"Всекидневно получавам въпроси от своите пациенти за това как да се хранят, след като вече са оперирани от рак на гърдата, могат ли да консумира захар и какви хранителни добавки са подходящи, за да си засилят имунитета. За да развенчаем митовете и да покажем, че здравословната храна може да бъде вкусна, да се приготвя лесно в домашни условия и да изглежда не по-малко атрактивна, решихме да организираме Кулинарна академия, поясни д-р Митова.

д-р Цветелина Великова

Д-р Цветелина Великова, клиничен имунолог, ще обърне внимание на хранителните добавки при рак на гърдата – кога, как и защо да се подкрепи имунитета, защото в последните години се забелязва изключителен интерес към добавките, без обаче да се знае истинската им роля и не по-малко важното - кога да ги използваме.

"Когато разбираме как храненето и суплементацията влияят на нашия имунитет, страхът отстъпва място на знанието и увереността, споделя д-р Великова.

Клетъчният биолог Даниела Мирчева ще разгледа връзката между храненето, ДНК и тестовете за лайфстайл, така че и близките на пациентите с рак на гърдата да знаят какви възможности имат за корекция на хранителния си режим.

След лекциите участниците ще се включат в кулинарен уъркшоп  с шеф-нутрициониста Мила Милър, по време на който ще бъдат приготвени здравословни ястия, подходящи за пациентки с рак на гърдата.

В месеца за борба с рака на гърдата безплатното мобилно приложение BreastHelp добавя и нова секция в модула за диагностицирани пациентки - "Храни и хранителни режими".

Секцията е създадена от специалисти с цел да предостави достъпна и полезна информация за храненето като ключов фактор за по-бързо възстановяване и по-добро качество на живот. Секцията комбинира експертна медицинска информация и практични насоки, за да помогне на пациентките да направят информиран избор и да се чувстват подкрепени в грижата за своето здраве.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени