Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Учени искат етикети върху шунката и бекона: Носят риск от рак!

Снимка: flckr

Беконът и шунката, продавани във Великобритания, трябва да носят етикети, подобни на цигарите, предупреждаващи, че химикалите в тях причиняват рак на червата.

Подобно предупреждение отправиха учени от Обединеното кралство, цитирани от британското издание "Гардиън". В него те разкритикуват британските правителства през последното десетилетие, че не са направили нищо, след като е станало ясно, че нитритите могат да причинят рак.

Нитрити и химикали се влагат в бекона и шунката по време на тяхното производство – в 90-95% от произведените във Великобритания шунка и бекон се съдържат химикали, които носят риск от рак, твърдят учените.

Според тях потребителите заслужават ясна информация за продуктите, които консумират.

"Повечето хора не знаят, че СЗО класифицира меса, консервирани с нитрити, като бекона и шунката, в същата канцерогенна категория като тютюна и азбеста", споделя Денис Корпет, почетен професор по безопасност на храните в университета в Тулуза.

Той е убеден, че институциите носят отговорност за общественото здраве и трябва да въведат предупредителни табели на опаковките на шунката и бекона, подобни на "пушенето убива" върху цигарите.

Изследвания още от 2015 г. показват, че всеки 50 грама обработено месо, консумирани всеки ден, носят риск от 18% от поява на рак на червата.

В същото време говорител на Министерството на здравеопазването и социалните грижи във Великобритания настоява пред изданието, че връзката, за която учените твърдят между нитритите и появата на рак, е неубедителна.

По публикацията работи: Кремена Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени