Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как се приготвя храната за космоса – демонстрация в Етнографския музей

| обновено на 30.10.25 в 16:38
Покана за събитието
Снимка: facebook/NationalEthnographicMuseum/

В Националния етнографски музей започва демонстрация, която ще покаже как се създава храната, консумирана от космонавтите. Посетителите ще имат възможност и да опитат от нея.

Инициативата има за цел да запознае публиката с процеса на лиофилизация – високотехнологична процедура, която позволява храната да запази своите вкусови и хранителни качества при условията на космически полет. Как точно се осъществява този процес ще обяснят учени и специалисти от Института по криобиология и хранителни технологии към Селскостопанската академия и от фирма "Антарта" АД, които стоят зад създаването на българското космическо меню.

"Нещо като запазена марка е българската космическа храна, защото използваме в производството наше си меню", разказва гл. ас. д-р Илия Вълев, ръководител на отдел "Експозиции" към Етнографския музей.

А как се ражда идеята за подобна инициатива, д-р Вълев споделя още:

"Тъй като нито на мен, нито на моите колеги е известен вкусът на космоса – тоест храната, която се консумира в космоса от астронавтите, изпратени на мисии, – решихме да направим това събитие."

Програмата на събитието включва презентация, демонстрация и дегустация на храна за космонавти, както и посещение на изложбата "Звездното небе – митология и наука".


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна