В Националния етнографски музей започва демонстрация, която ще покаже как се създава храната, консумирана от космонавтите. Посетителите ще имат възможност и да опитат от нея.
Инициативата има за цел да запознае публиката с процеса на лиофилизация – високотехнологична процедура, която позволява храната да запази своите вкусови и хранителни качества при условията на космически полет. Как точно се осъществява този процес ще обяснят учени и специалисти от Института по криобиология и хранителни технологии към Селскостопанската академия и от фирма "Антарта" АД, които стоят зад създаването на българското космическо меню.
"Нещо като запазена марка е българската космическа храна, защото използваме в производството наше си меню", разказва гл. ас. д-р Илия Вълев, ръководител на отдел "Експозиции" към Етнографския музей.
А как се ражда идеята за подобна инициатива, д-р Вълев споделя още:
"Тъй като нито на мен, нито на моите колеги е известен вкусът на космоса – тоест храната, която се консумира в космоса от астронавтите, изпратени на мисии, – решихме да направим това събитие."
Програмата на събитието включва презентация, демонстрация и дегустация на храна за космонавти, както и посещение на изложбата "Звездното небе – митология и наука".