платена публикацияКоледа е уют, любими хора и ухание на вкусна домашна храна. Но има ли как да съкратите готвенето, за да се порадвате на повече свободно време с близките си?
Предлагаме ви няколко страхотни начина дапревърнете домашната хлебопекарна в своя най-добър помощник за празниците, за да сервирате любимите коледни вкусотии, както и няколко допълнителни хитрини, които ще ви бъдат от полза.
Традиционни ястия (без цапане на ръце)
Има много коледни рецепти за питки и тестени изделия с хлебопекарни. Кухнята отново ще ухае на прясно изпечен хляб, а вкусът му ще бъде истински хубав.
Използвайте машината, за да замеси и втаса тестото за питата за Бъдни вечер вместо вас (програма "Dough" или "Тесто"). То може да е постно и да съдържа само брашно, вода, олио и мая. Машината поддържа идеална температура за втасване – нещо, което е трудно в студената кухня през зимата. След това можете да опечете хляба в уреда или в традиционната фурна за по-автентичен вид.
Имате възможност да направите и малки коледни хлебчета, които да поръсите със сусам и лен. Трикът е да извадите тестото след звуковия сигнал, да го оформите на топчета и да ги върнете в контейнера (махнете бъркалките!) за второто втасване и печене.
Ако домашните сладкиши са вашата слабост, опитайте коледен щолен или козунак. Внимавайте обаче – тези теста са „тежки“ (с много захар и мазнина), затова използвайте специализираната програма за сладък хляб (Sweet bread), която пече на по-ниска температура, за да не изгори коричката.
Хитрини
1. Златното правило на подредбата: Винаги слагайте първо течностите (вода, мляко, мазнина), след това брашното и накрая, в малко кладенче най-отгоре – сухата мая. Така маята не се мокри преждевременно и хлябът няма да спадне, ако ползвате отложен старт.
2. Намесата за „Късметите“: Когато правите питата за Бъдни вечер, ще трябва да се намесите. Изчакайте програмата за месене да приключи, извадете тестото и тогава скрийте парата (завита във фолио!) и дряновите пъпки. Оформете питката, намажете я с жълтък за блясък и я сложете във фурната.
3. По-богат вкус: Към сладкишите добавяйте стафидите и ядките след звуковия сигнал (бипването) по време на месенето. Ако ги сложите в началото, бъркалките ще ги натрошат на пюре.
Ползи от използването на хлебопекарни по Коледа
Първото, за което ще се сетите, е времето, разбира се. Машината меси вместо вас, втасва и пече, без да се налага да контролирате процеса. Най-големият бонус е функцията „Отложен старт“ (Delay Timer). Заредете съставките от вечерта, настройте таймера и на Коледа сутринта ще ви събуди не алармата, а ароматът на топъл, пухкав хляб.
А и резултатът е винаги еднакво добър. Питата никога няма да е прекалено сурова или твърде препечена, ако вече имате достатъчно опит с вашия модел и познавате настройките му.
И не, няма да загубите нищо от магията на готвенето и красивото поднасяне, защото все пак имате възможност да оформите питата, да я украсите и да добавите любими съставки. Дори когато е правен в хлебопекарна, хлябът е домашен – сами избирате и контролирате какви продукти да използвате, което е важно за качеството наздравословното хранене. И не на последно място: домът ви пак ще ухае на току-що опечен хляб и ще събере цялото семейство на масата.
А сега извадете хлебопекарната от шкафа и се пригответе за най-уютните празници.