Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тържества в Плиска по повод 1150-ата годишнина от покръстването на българите

Снимка: БГНЕС

Под патронажа на президента Росен Плевнелиев в Плиска тържествено бяха отбелязани 1150 години от покръстването на българите. След близо 1000 години в Голямата базилика в Историко-археологическия резерват отново беше отслужен благодарствен молебен. Службата беше водена от Негово високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. 

Плиска днес за първи път получи своите официални символи - знамето и герба. Върху флага вече се вее и прочутата бронзова розета, открита в стария град преди половин век. За първи път Плиска удостои своите почетни граждани - професор Божидар Димитров, посмъртно - професор Рашо Рашев и митрополит Кирил. В рамките на тържествата се проведе и дискусия, посветена на значението на покръстването и на развитието на днешна Плиска като културна и туристическа дестинация.

Според президента Плевнелиев, който също участва във форума, проблемът с недостатъчния брой туристи в резервата, около 30 хиляди души годишно е, че не сме ефективни и няма приоритети.

500 милиона лева бяха раздадени по национална програма през 2013-а година и въпрос на приоритети е за какво. Ако приоритетът е десет спортни зали или 15 пречиствателни станции добре, но ако приоритетът е да разкажем историята за една България, да привлечем милиони, повече туристи, да създадем следващо поколение на България, което да си знае корените и заради това да бъде силно и където й да е по света, някой ден да се върне, ако това е приоритет, вложи ги тези 500 милиона, да се извадят пет - десет със сигурност може.

Според държавния глава, ако от догодина отново се раздават 0,5 милиард лева, трябва да се отделят поне 10 милиона лева за културно-историческо наследство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!