Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова криза се очертава за шуменския екарисаж

Снимка: БГНЕС

Нова криза се очертава за шуменския екарисаж, предупреждава управителят на дружеството Мирослав Александров.

Договорът с държавата за обезвреждане на животински отпадъци изтича на 13-и декември, а все още не е обявена обществена поръчка за продължаване на дейността. През следващата седмица би трябвало да спрем да събираме трупове от страната, каза Александров: 

Ще бъдат оставени безконтролно в околната среда. Там, където има организирано отглеждане на животни в големи ферми, също така и в личния двор на дребните стопани по селата. Просто абсолютно всичко що е труп на умряло животно няма да бъде събирано. Много неприятна ситуация. Един път - много опасно за хората и за животните, втори път - тази ситуация би ни донесла, ако не се реши в най-бързи срокове, сериозни санкции от Европейската комисия.

Дружеството работи по договор с Министерството на земеделието и храните и към момента държавата му дължи около 3,5 милиона лева. Само за ноември са обезвредени 333 тона отпадъци, а заради болестта "син език" през летните месеци обезвреждането достигна до 750 тона месечно. Тогава екарисажите в България спряха да работят заради неплатени пари и шуменският получи сумата от 500 хиляди лева. Това представлява едва 1/8 от задълженията, коментира Мирослав Александров и допълни, че със сумата дружеството се е разплатило само с доставчиците си.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!