Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фермери от Шуменско искат въвеждане на извънредни мерки за подпомагане на животновъдството

Снимка: БГНЕС

Министерството на земеделието да предприеме извънредни мерки за подпомагане на българското животновъдство - за това настояват фермери от Шуменско в декларация до министър Десислава Танева. Документът е приет на днешното заседание на Областния консултативен съвет по животновъдство.

Исканията са породени от драстичното намаляване на изкупната цена на суровото мляко, която вече е 35-40 стотинки за региона, ккто и от  невъзможността за извършване на търговия с животни поради протичащата ваксинация срещу заразен нодуларен дерматит. Председателят на Областния съвет по животновъдство Юлиан Вълчев обобщи:

Настояваме да бъде предоставена държавна помощ за подпомагане де минимис към настоящата дата за плащане на глава животно и произведено количество сурово мляко. В кратки срокове да бъде изплатен акцизът за горивата на земеделските стопани. Да се осъществи непрестанен контрол на вноса на млечни продукти и суровини при влизането им в страната, приоритетно да се изкупува сурово мляко от местни ферми. Да бъдат отпуснати безлихвени или нисколихвени кредити за закупване на фуражи от страна на земеделските стопани. 

Животновъдите заплашват със стачни действия, ако исканията им  не бъдат изпълнени.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!