Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весело и шумно - Фестивал на динята в Салманово

| обновено на 21.08.21 в 09:39
Снимка: Ани Петрова

Фестивал на динята ще се проведе днес в шуменското село Салманово. Празникът ще започне от 17 часа в парка на селото, съобщиха от общинската администрация. 

Игри и изненади за малки и големи са предвидили организаторите. В традицонното дефиле на плашилата тази година ще се включат и от казанлъшкото село Шейново. Близо 60 рисунки на деца от София, Враца, Казанлък, Попово, Бургас, Русенско, Плевенско и Шуменско, участници в онлайн изданието на конкурса за динята ще бъдат подредени в изложба. 

И тази година ще бъде избрана най-голямата диня, която ще бъде претеглена на място и разрязана след това на площада.

„Винаги е много весело, шумно и интересно както за участниците, така и за гостите. Надяваме се отново да се получи многолюден и хубав празник на селото“, казва читалищният секретар Росна Груева.

Самодейци от русенското село Николово, от читалищата в селата Хан Крум, Троица, както и групи от Салманово ще се погрижат за настроението на участниците, гостите и публиката. Специален гост на празника е Райко Кирилов.

Организатори на събитието са Община Шумен, кметството в Салманово и Народното читалище „Развитие – 1895“. 

По време на Празника на динята в Салманово от 17.00 до 22.00 часа временно ще бъде затворена ул. „Шипка“ между кръстовищата с улиците „Добри Алексиев“ и „Камчия“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Готови за кметски избори в Шуменско

Над 40 полицейски служители са ангажирани преди и по време на провеждането на частични избори за кметове в селата Висока поляна, община Хитрино, и Ясенково, община Венец. Изборите ще се проведат утре, на 20 октомври, седмица преди извънредните парламентарни избори.  Секциите вече са под полицейска охрана. Предприети са всички необходими мерки за..

публикувано на 19.10.24 в 17:25

Фиданки срещу насилието

Деца от Разград ще засадят 20 фиданки в района на спортна зала „Абритус“. По този начин те ще се включат в кампанията на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) „Бъди смел, бъди добър!“ Инициативата ще се проведе в сряда, 23 октомври, от 14:00 ч. В нея ще участват общински служители и децата от първи и втори клас от разградските..

публикувано на 19.10.24 в 16:27
За здраве и благоденствие на русенци се помоли областният управител Драгомир Драганов

Храмов празник

Денят на Свети Иван Рилски е храмов празник на църквата „Св. Иван Рилски“ в русенското село Малко Враново. Празнична света литургия отслужи отец Янко от Русенската света митрополия. „Ние така дълбоко почитаме този светец и просим неговите свети молитви да ни дава Бог мир, здраве, благоденствие и благополучие на всички“, каза свещеникът...

публикувано на 19.10.24 в 15:21
проф. д-р Кирил Панайотов

Проф. Панайотов – лекар на годината

Българският лекарски съюз удостои проф. д-р Кирил Панайотов, с приза „Лекар на годината 2024“ за издигане авторитета на съсловната организация. През четирите мандата като зам.-председател и трите мандата като член на УС на БЛС-Русе управителят на Лечебни заведения „МЕДИКА“ винаги е работил за подобряване на качеството на здравеопазването в..

публикувано на 19.10.24 в 13:17
Иван Иванов – Йоаний

Йоаний с безплатен майсторски клас

Майсторски клас по рисуване и дизайн ще води един от най-талантливите русенски художници Иван Иванов – Йоаний. Предвижда се курсовете да започнат в Деня на народните будители – 1 ноември. Те ще са безплатни за участниците, които ще бъдат разделени в три възрастови групи – до 14-годишна възраст, от 14 до 18 години и над 18-годишна възраст. За..

публикувано на 19.10.24 в 12:37

Благотворителен базар

"Специално бурканче – за специален човек" – така се нарича Благотворителният базар, организиран от Ученическия съвет на СУ "Христо Ботев" в гр. Тутракан. Различни продукти – сладка, туршии и лютеница – приготвени от учениците и техните родители, предлагат на базара. Събраните средства са предназначени за изграждане на купол за..

публикувано на 19.10.24 в 12:14
мрежата от пояси

Застрашени са полезащитните горски пояси

Нужна е нова политика и промяна в нормативната база и финансирането в сектор „Гори“, за да бъде възстановена мрежата от изсъхналите полезащитни горски пояси. Създаването на 1 декар нов полезащитен пояс струва 4116 лв., а приходите от дървесина от същата площ са средно 926,40 лева при ясена и 489,22 лева при акацията. Данните изнесе зам.-директорът..

публикувано на 19.10.24 в 11:36