Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кога какви мерки ще се налагат

Снимка: БГНЕС

Присъственият учебен процес в училищата и центровете за специална образователна подкрепа ще се преустановява само в краен случай. Детските градини няма да бъдат затваряни изобщо. Това предвижда Националният оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19. 

Мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19 са разделени на четири етапа и ще се прилагат на локално равнище, в зависимост от оценката на риска, най-вече спрямо наличните интензивни легла в болниците, а не както беше досега – спрямо заболеваемостта на 14-дневна база. 

При 50% заети легла за интензивно лечение (I етап) ще се засили контролът за носенето на маски, осигуряването на физическа дистанция, дезинфекцията, изискването за „зелен сертификат“ за учителите и тестването веднъж седмично на учениците без „зелен сертификат“. Запазват се заниманията по интереси и груповите дейности, но без да се смесват ученици от различни паралелки. Спират се организирани дейности с ученици като посещения на музеи, изложби, природни обекти, както и екскурзии, зелени училища, туристически пътувания. 

Олимпиадите и състезанията ще са присъствени при осигурена дистанция, наличие на „зелен сертификат“ или тестване на място на участниците. Индивидуалните часове, консултации, изпитвания за текуща оценка, изпити може да бъдат присъствени в училището или ЦСОП и без изследване за COVID-19 на учениците, ако се провеждат извън времето на редовните занятия.

При 60% запълнени интензивни легла в болниците (II етап) ще спрат заниманията по интереси, с изключение на заниманията в рамките на целодневната организация на обучението. Остава условието да не се смесват ученици от различни паралелки. Групови дейности за обща и допълнителна подкрепа за личностно развитие ще се провеждат присъствено след изследване за COVID-19 един път седмично. Няма да се тестват притежателите на „зелен сертификат“, както и вече изследваните за редовните присъствени занятия в училище. 

При 70% заети интензивни легла (III етап) в допълнение към тестването половината от паралелките от V до XII клас ще редуват присъствено с онлайн обучение през седмица. Децата до IV клас ще останат в клас. По възможност без ротация и с тестване или „зелен сертификат“ ще се учи също в специалните училища за деца със сензорни увреждания и в ЦСОП. 

Училищата и ЦСОП ще минат към онлайн обучение, когато поне 80% от леглата за интензивно лечение в болниците са заети (IV етап). По възможност ще се запазят присъствените занятия с тестване за децата от началните класове. Ако се наложи, те също ще учат от вкъщи, но за не повече от една седмица. В този етап ще работят само магазините за хранителни стоки, дрогериите, аптеките, оптиките, зоомагазините, банките, пощите и куриерските фирми, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори.

Когато данните изискват преминаване към III или IV етап за съответната област, но в областта има достатъчно свободни болнични легла за деца и заболеваемостта в дадена община е наполовина по-ниска от средната за областта, то след съгласуване с Министерството на здравеопазването за училищата от тази община могат да се прилагат мерките от по-либералния противоепидемичен режим – съответно за II или за III етап.

При оценката на риска в образователната система, освен броят заети интензивни легла в болниците, ще се вземат предвид също процентът на учениците, отсъстващи поради заболяване, делът на отсъстващите преподаватели и непедагогически специалисти, седмичната заболеваемост при децата, както и при между 30 и 40-годишните възрастни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Планово без ток на 2 юли

И днес има много адреси, които ще са без ток заради профилактика на електросъоръженията или заради ремонтни дейности. Това съобщават от електроразпределителното дружество. В Разградска област от 08:30 ч. до 16:30 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в Лозница и селата Балкански, Дряновец и Раковски. В интервала от 08:30 ч. до 17:00..

публикувано на 02.07.24 в 08:53

Слънце, дъжд и гръмотевици

Между 16° и 24° бяха температурите в 6:00 ч. тази сутрин в региона. В Шумен са измерени 16°. Атмосферното налягане е 983 хПа – по-ниско от средното за юли, ще се понижав, а относителната влажност на въздуха е 80%. Днес денят ще започне с предимно слънчево време, но постепенно облачността ще се увеличи. След обяд и привечер, главно във..

публикувано на 02.07.24 в 07:18

Росен Желязков е кандидат-премиер

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарната група - ГЕРБ-СДС - Росен Желязков.Кандидатурата му бе представена от лидера на партията Бойко Борисов, а пред държавния глава Росен Желязков обяви структурата и състава на кабинета, в..

публикувано на 01.07.24 в 09:26

НАП напомня на абитуриентите

Учениците, които са завършили средното си образование тази година и са се дипломирали, но не са започнали работа веднага, трябва сами да внасят здравните си осигуровки. Същото важи и за зрелостниците, които ще бъдат студенти редовно обучение, напомнят от НАП. За месеците от завършване на средното до започване на висшето си образование или работа на..

публикувано на 01.07.24 в 08:32

Ваучерите стават електронни

Ваучерите за храна от днес са изцяло електронни. Някои търговци обаче все още имат проблеми с електронната система. Възможно е в началото да се отказва и плащането на битови сметки с подобни ваучери. Срокът на валидност на хартиените остава до датата на валидност, отбелязана на тях.

публикувано на 01.07.24 в 08:28
Патриарх Даниил

Първа света литургия

Новоизбраният български патриарх Даниил ще оглави от 9:00 ч. първата си света литургия като предстоятел на Българската православна църква в храм-паметника "Свети Александър Невски" и ще произнесе Патриаршеско слово към клира и миряните. В службата ще участват представители на поместните православни църкви, архиереи и свещенството.

публикувано на 01.07.24 в 08:17

Увеличават пенсиите от днес

От днес - 1 юли, пенсиите, отпуснати до края на миналата година, се увеличават с 11 процента.   Минималната пенсия за стаж и възраст вече е 580,57 лева, а социалната за старост - 307,07 лева.  По данни на Националния осигурителен институт, броят на възрастните с пенсии и добавки под линията на бедност от 526 лева, намалява от 524 хиляди към..

публикувано на 01.07.24 в 08:12