Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Българе“ разказват за Паисий

4
Снимка: Личен архив/ Фейсбук

Националният фолклорен ансамбъл „Българе“ гостува тази вечер в Разград, за да покаже на публиката спектакъла си, посветен на Паисий Хилендарски и 300-годишнината от рождението на монаха-книжовник.

Посланията на един от първите ни възрожденци ще бъдат представени на сцената на Общинския културен център от 19:00 часа.

В ролята на Паисий ще бъде актьорът Димитър Селенски, който дори с външността си – дълга коса и брада, напомня на духовника от Хилендарския манастир.

„Няма по-подходящ човек и актьор от него, който да покаже мощта на Паисий“, казва Христо Димитров - основател и продуцент на ансамбъл „Българе“.


По думите му, в спектакъла са представени ключови моменти от историята ни като падането на България под османско владичество, борбите ни за освобождение и обединение. За Христо Димитров и днес думите на духовника са важни за нас, въпреки че няма нужда да се освобождаваме от нечие иго, но има смисъл да се борим за независимост.

Създателят на ансамбъл „Българе“ съобщи и за подготовката на ново национално движение „Мисия Родина“, което ще ни помогне да се обичаме помежду си като сънародници. За Христо Димитров да си патриот означава да обичаш останалите българи.


И още подробности за спектакъла „Паисий“ и движението „Мисия Родина“ може да чуете от интервюто на Миглена Стефанова с Христо Димитров. 







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Един италианец на село

В шуменското село Ивански, което има над 1000 жители, своя пристан е намерил и един италианец, роден близо до Торино.  Преди повече от 30 години Антонио Абале идва в този край, за да се занимава със земеделие, естествено след като преди това се влюбва в красивата българка Офелия.  Срещата му с България е още по-отдавна, когато през 1987 г. е част от..

публикувано на 06.07.24 в 10:00

Обиколка на Европа с колело

„Русе и България имат нужда от своите герои.“ Така 20-годишният Радослав Драшков от крайдунаския град обобщава своята идея да пропътува хиляди километри по пътищата на Стария континент с велосипед. Младият човек е набелязал ясни цели и конкретни каузи, които ще бъдат водещи в неговото приключение. Една от тях е  да разкрие потенциала на Русе и да..

публикувано на 06.07.24 в 09:48

Кметове пред изпитание

Нужно е правителство, което да работи. Дори най-обикновените човешки неща се решават, когато всичко е подредено „нагоре“. Това заяви пред Радио Шумен Иванка Петрова, кмет на Смядово четвърти мандат и не скри, че този, макар и при толкова натрупан опит, може да се окаже най-труден. Много от нейните колеги в страната са изправени пред същите..

публикувано на 05.07.24 в 14:47
Милен Минев

Районен инспектор в действие

Познавате ли районния си инспектор? Виждали ли сте го? Търсили ли сте го за помощ? Все въпроси, на които мнозина не могат да отговорят положително. Това е хубаво, защото не сте имали премеждие в живота, в което да се наложи намесата на полицията.  Но днес полицаите празнуват и затова ще ви разкажем за полицая, който бди над един от..

публикувано на 05.07.24 в 08:30

Отличен за Денис

С две пълни шестици на държавните зрелостни изпити и с пълно отличие всяка година като възпитаник на Професионалната гимназия за чужди езици „Екзарх Йосиф“ в Разград, Денис Халил завърши училищните си години.  Матурата по български език и литература е взел с 97 точки, а по английски език с 96.50 точки. Печелил е и многобройни награди от конкурси,..

публикувано на 04.07.24 в 15:24
Иво Инджов

Пак ни изпращат на избори

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше длъжен да предложи правителството и то можеше да бъде избрано с висока степен на вероятност, но разделението в гласовете на ДПС унищожи този шанс, каза медийният изследовател и политически наблюдател Иво Инджов.  Другата причина предложеното правителство да не получи подкрепа е липсата на програма, липсата на..

публикувано на 04.07.24 в 14:30

Чистка или ново начало в ДПС?

"Чистка е за тези, които са свикнали с начина на работа в партията, а ново начало - за почетния председател Ахмед Доган", каза журналистът Тайфур Хюсеин за процесите в ДПС. След изборите бяха отстранени знакови лица от ДПС – Рамадан Аталай, Фелиз  Хюсменова и др. Организации се възпротивиха и изпратиха писмо до Ахмед Доган с призива да се намеси в..

публикувано на 02.07.24 в 13:39