Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делото срещу Жечко Кюркчиев

18-годишният Жечко Кюркчиев от Шумен призна вината си за катастрофата, при която загина Светомира Накева от Шумен. Пред съда той заяви, че съжалява, че не иска да излиза от дома си и че не желае повече да се качва на автомобил. След разпоредителното заседание делото продължи по съкратено съдебно следствие, което автоматично намалява присъдата му с 1/3.

Пред съда Кюркчиев описа как е станала катастрофата. Последно е видял, че управлява колата с 88 км/ч. След това забелязал, че колата на Светомира навлиза в кръстовището. Помислил, че може да завие наляво, за да избегне удара. 

Адвокатът на Кюркчиев поиска да се направи съдебна психолого-психична експертиза, с която да се установи състоянието на подсъдимия след катастрофата, а защитата на пострадалото семейство пожела да бъдат разпитани двама свидетели, за да се докаже, че и след катастрофата Жечко Кюркчиев продължава да управлява автомобил. Според обвинението, той е карал със 103.7 км/ч.

"Изправени сме пред една огромна трагедия за три семейства. Нашата задача е не да шиканираме процеса, нито да събираме доказателства, които биха оневинили доверителя ми", каза Ивайло Йорданов, защитник на подсъдимия.

"Не може да има толкова много случайности в едно разследване. Вие знаете, че първо, излязоха наркотици, после автомобила се самозапали… На общо основание ние искаме ефективна присъда, дори и след признаване на вината", каза Николай Димитров, защитник на частен обвинител. 

Делото продължава в Шуменския окръжен съд на 16 юни от 9:00 ч.

По публикацията работи: Антоний Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова измама от името на Енергото

Сигнали за злоупотреба с името на Енерго Про чрез опити за измама от нов тип постъпиха в компанията, съобщават от електроразпределителното дружество. Схемата е следната: мним представител на ЕРП Север, се обажда на жертвата и ѝ казва, че има неплатени сметки за ток. Следва заплаха, че ако не ги плати своевременно, партидата на клиента ще бъде..

публикувано на 10.10.24 в 14:42

3,5 млн. лв. хвърлени през терасите

Над 200 са регистрираните телефонни измами от началото на годината, което е двоен ръст спрямо миналата година, съобщиха днес от Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) към МВР на брифинг пред журналисти. Също от началото на годината към абонатите на само един от телекомите са постъпили близо 100 000 обаждания с цел измама.  Близо 50 са..

публикувано на 10.10.24 в 13:47

Пиян до козирката на пътя

42-годишен мъж е в ареста за шофиране след употреба на алкохол. Това съобщават от силистренската полиция. Той управлявал лек автомобил „Хюндай“. Полицейски служители го спрели в района на село Сребърна и го тествали с дрегер. Тестът отчел 3.08 промила. Взета му е кръвна проба. Задържан е за срок до 24 часа. Образувано е досъдебно производство...

публикувано на 10.10.24 в 09:31

Беритба последна ръка

До края на октомври се очаква да започне изкупната кампания на тютюна в Североизточна България. Това съобщи за Радио Шумен председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България Цветан Филев. Той уточни, че 90% от тютюна е прибран от полето, извършва се беритба на последната ръка, която се очаква да бъде изкупена през януари...

публикувано на 10.10.24 в 08:58

200 млн. лв. за земеделците

200 млн. лв. по украинската помощ ще бъдат изплатени днес на земеделските производители. Това съобщи министърът на земеделието и храните Георги Тахов по време на среща с представители на земеделския бранш. Той подчерта, че има решение на Управителния съвет на Държавния фонд “Земеделие” (ДФЗ) за изплащане на сумата, изпратена е и нотификация до..

публикувано на 10.10.24 в 08:17

Планово без ток

Профилактика и неотложни ремонти на съоръженията за доставка на електроенергия ще са причина за спиране на тока в населени места на Североизточна България и днес, на 10 октомври, предупреждават от електроразпределителното дружество. В Разград ска област от 8:30 до 16:30 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в района на Исперих и селата..

публикувано на 10.10.24 в 07:12

Слънчев четвъртък

Между 11 и 16 градуса е температурата в Североизточна България в 6:00 ч. тази сутрин. Най-топло е в Силистра. В Разград термометърът отчита 13 градуса, в Русе и Търговище – 12. В Шумен температурата е 11 градуса;  атмосферното налягане е 983 хектопаскала – по-ниско от средното за месеца (993.1), като през деня ще се понижава;  относителната влажност на..

публикувано на 10.10.24 в 06:23