Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шивачки от Сапарева баня протестират заради неизплатени заплати

  Над 30 работнички от шивашко предприятие  в Сапарева баня обявиха протест заради неизплатени възнаграждения. Шивачките твърдят, че не са получавали заплати от месец декември миналата година. От няколко дни те са на работните си места, но отказват да работят в знак на протест. Според тях, от януари досега са получили само по 20 лева. Сигнал до медиите подадоха Даниела и Васил Ортакчийски, които работят в предприятието. Неговият собственик Димитър Димитров обещавал всеки ден, че на другия ще им осигури заплати, но досега обещанията не са изпълнени. Жените твърдят още, че от година и половина –две не са получавали и допълнителните средства за извънреден труд, който обаче полагали редовно, тъй като фабриката имала много поръчки. Счетоводителят на предприятието Лили Манова заяви, че не е изплатена само януарската заплата, която закъснявала с 15 дни. За изработеното през февруари, работничките щели да получат възнаграждения през март. Инспекцията по труда в Кюстендил започва проверка по случая, след подаден от шивачките сигнал. Предстои проверка и на новооткрита фабрика на Димитър Димитров в Радомир, тъй като е получен сигнал за работещи в нея без трудови договори.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на Перник почетоха героизма на Христо Ботев

В Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България, перничани отрупаха с цветя паметника на поета революционер пред сградата на Професионалната гимназия по техника и енергетика, носеща неговото име. Венци и цветя бяха поднесени от името на кмета на Община Перник Станислав Владимиров, областния управител Людмил Веселинов, председателя на..

публикувано на 02.06.24 в 14:31

Благоевград се поклони пред Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на Родината

Благоевградската общественост се поклони пред подвига и саможертвата на поета-революционер Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.  Възпоменателната церемония по повод 148 години от героичната гибел на Ботев и неговата чета започна с изпълнение на националния химн. Ученици от 11-то основно училище, чийто патрон е Ботев,..

публикувано на 02.06.24 в 14:15

Среща с шампиони по борба в Разлог

На 2 юни, неделя, треньорите по борба на ЦСКА и “Славия”, заедно с техните възпитаници, ще демонстрират схватки на тепиха в Спортна зала „Септември” - гр. Разлог. Целта на събитието е да се популяризира този вид спорт в общината. Инициативата се организира от учителя по физическо възпитание и спорт Иван Маджарски и ще се проведе с любезното..

публикувано на 02.06.24 в 08:43

На 2 юни отбелязваме Деня на Ботев и загиналите за свободата на България

На 2 юни отбелязваме Деня на Ботев и загиналите за свободата на България. Тази година се навършват 148 години от гибелта на поета революционер. По традиция точно в 12.00 часа, под звука на сирените, в цялата страна ще сведем глави пред подвига на Ботев и неговата чета. От 11.00 ч. на връх „Околчица“ ще се състои всенародно поклонение пред..

публикувано на 02.06.24 в 08:16

Слънчево време

На 2 юни времето ще е предимно слънчево, но след обяд и вечерта ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в планинските и източните райони ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, възможни са и градушки. Максималните температури ще бъдат между 30° и 35°.

публикувано на 02.06.24 в 07:49

Безброй детски усмивки на 1 юни в Благоевград

Денят започна с Вълнуващо пътешествие, организирано от Сдружение „Традиция“ в Благоевград „По пътя на героите“,в което всички желаещи да се включат в забавната игра, имаха възможност да обиколят предварително очертан маршрут с 18 исторически паметника и да научат повече за българските революционери и загиналите за свободата на Родината, а на..

публикувано на 01.06.24 в 14:26

Парламентът заседава извънредно утре

Народното събрание ще заседава извънредно утре, 2 юни, от 15 ч.   В дневния ред е проект на решение за задължаване на министъра на здравеопазването да предприеме действия и мерки за сключване на колективен трудов договор в отрасъл "Здравеопазване" и за прилагане на санкции за неплащане на предвидените в него трудови възнаграждения на медицинските..

публикувано на 01.06.24 в 13:30