Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празникът на Добърско събра днес стотици жители и гости на селото край р. Клинец

 

Празникът на Добърско днес отново събра стотици жители и гости на селото на култовото място за Богоявление – мостът на р. Клинец. На днешния ден с. Добърско отбелязва празника си, който сред местните жители и хората е наричан „Водици”. Заместник-кметовете на община Разлог Венцислав Гърменов и Иван Гюров и председателят на местния  парламент д-р Копанарова поздравиха жителите за празника им. Десетки млади мъже от селото показаха завиден дух и се хвърлиха в река Клинец в борба за светия кръст. Двайсетгодишен младеж го намери след продължило четвърт час търсене. 20 годишният Яни Балакчиев,който за трета поредна година показва смелост в този ритуал успя да надвие своите съперници. Местните казват, че селото им е на припек и затова слънцето не ги забравя никога.Така бе и днес. Докато се стягаха за празника в центъра на селото, жителите на селото спазиха още една традиция – да целунат кръста, изваден преди минути от реката, и си пожелаят здраве и късмет занапред. Кметът на Добърско Николай Найденов с нескрита радост сподели, че и тази година на Йордановден в селото има гости от страната и чужбина на християнския ритуал по спасяване на светия кръст и на празника на селото. В Добърско,където днес на Йордановден празнуват празника на селото, веселбата продължи с обичани песни, танци и много веселие на жители и гости.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Община Сапарева баня плаща все повече за сметосъбиране заради многото туристи и строителството

Община Сапарева баня плаща все повече за сметосъбиране заради многото туристи. Лятото градът нараства три пъти като население с посетителите, но и при активното строителство в курорта. Това беше казано на последното заседание на Общинския съвет. "Генерираме отпадъци като количество колкото в община Дупница", каза кметът Калин Гелев. По данни на ГРАО..

публикувано на 08.07.24 в 11:28

Очаква се президентът Радев да обяви кога ще връчи втория мандат

Президентът Румен Радев ще обяви в следващите дни кога ще връчи мандат за съставяне на правителство на втората по численост парламентарна група, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. На фона на напрежението в ДПС не е ясно дали от там ще номинират кандидат за премиер, който да получи папката от президента, или ще върнат веднага мандата..

публикувано на 08.07.24 в 10:51

Кампания за събиране на опасни отпадъци в Благоевград

Община Благоевград и "БалБок Инженеринг“ АД организират кампания за събиране на опасни отпадъци от домакинствата. Тя ще се проведе в два последователни дни – 09 и 10 юли. Отпадъците ще се приемат в мобилен събирателен пункт за безвъзмездно предаване. На 09.07.2024 г от 10:00 до 12:30 часа на адрес: гр. Благоевград, ул. "Св. Иван Рилски“ и..

публикувано на 08.07.24 в 09:44

"Възраждане" - Перник на протест срещу назначението на новия зам. областен управител

Пернишката структура на "Възраждане" организира протест срещу назначението на младежкия лидер на ДПС в Перник Симеон Гебов за зам. областен управител. Зам. областният управител на Перник Владимир Русев е освободен от поста Протестът е насрочен за 16.30 часа пред сградата на областната администрация в Перник, каза общинският лидер на „Възраждане”..

публикувано на 08.07.24 в 09:33

Започва изплащането на пенсиите

От днес, 8 юли, започва изплащането на пенсиите. То ще продължи до 22 юли за възрастните хора, които получават пенсиите си чрез пощенските станции. Преводите по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени днес. Пенсионерите ще получат новия размер на пенсиите си след осъвременяването с 11% от 1 юли, посочва БТА...

публикувано на 08.07.24 в 09:28

Спират топлата вода на перничани заради профилактика

Тазгодишният планов ремонт на топлоснабдителната система в Перник започва днес и ще продължи до 18 юли. За част от живущите в южната част на кв. „Изток” ремонтните дейности ще продължат до 31 юли. По- дългия период без топлоподаване в южната част на кв. „Изток”се налага заради лошото състояние на топлопреносната магистрала Юг, която държи рекорда по..

публикувано на 08.07.24 в 08:25

Горещо време с до 38°

Днес ще бъде слънчево, около и след обяд - горещо. Ще продължи да духа слаб, в източните райони до умерен вятър от изток-североизток. Максимални температури ще бъдат между 33° и 38°.

публикувано на 08.07.24 в 06:55