Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сурвакарски маски и костюми от Пернишко участват в изложба в Хърватия

Сурвакарски маски и костюми от квартал „Бела вода“ в Перник, от село Кралев дол и от радомирското село Долна Секирна участват в изложба на традиционни маски от Европа в град Гробник, община Чавле, Република Хърватска. Изложбата e била открита на 6 юли и посетителите могат да я видят до 14 септември тази година. В изложбата са включени маски от Италия, Австрия, Словения, Унгария, Македония, България и страната-домакин. Тя се организира от Община Чавле и местната туристическа организация и е разположена в изложбена площ в средновековната крепост в Гробник. В състава на пернишката делегация за откриването на изложбата е била и Галина Никодимова, заместник- областен управител на Перник. Събитието е от особено значение за популяризиране кандидатурата на Народния празник „Сурва” в Пернишко, с оглед предстоящото й разглеждане през 2015 година за включване в световната представителна листа на елементите на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на Падеш не се разбраха с кмета Методи Байкушев

Жители на благоевградското село Падеш събират подписка ссрещу обединяването на няколко парцела в центъра на населеното място с цел разширяване на Дома за възрастни дементно болни хора „Св. Мина“. Кметът на община Благоевград, Методи Байкушев, се срещна с местните жители, за да внесе яснота относно изпълнението на този проект, който възлиза на близо..

публикувано на 07.10.24 в 21:07

Дигитална лаборатория за виртуална реалност откриха в Разлог

Днес бе открита Първата дигитална лаборатория за виртуална реалност и предаване на живо в Разлог. Средно училище „Братя Петър и Иван Каназиреви“ е едно от четирите училища в България, които разполагат с лаборатория от такъв тип. По проект, финансиран по програма URBACT IV, Община Разлог изпълни тестови проект в сферата на дигитализацията,..

публикувано на 07.10.24 в 15:56

Премиера в Благоевград: Класика и съвремие се преплитат в „Железният светилник“

Директорът на ДТ „Никола Вапцаров“ Благоевград Маргарита Мачева представи премиерното заглавие в репертоара на културната институция. Режисьор на спектакъла „Железният светилник“ е Калин Ангелов. Режисьорът Калин Ангелов фокусира вниманието около интимния свят на персонажите. „Максимално верни оставаме към словото на Талев, запазваме..

публикувано на 07.10.24 в 13:57

Мъж пострада при взрив на газова бутилка в село Дрен

56-годишен мъж е пострадал при взрив на газова бутилка в дома му в радомирското село Дрен, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР- Перник.  Инцидентът е станал вчера, около 18,00 ч., когато 56-годишният мъж се опитал да запали газова бутилка за отопление. Получил се взрив. Мъжът е откаран първоначално в пернишката болница, където било установено, че има..

публикувано на 07.10.24 в 12:19

По-малко тежки пътни инциденти в област Благоевград

За първите девет месеца на тази година са настъпили 153 тежки пътно-транспортни произшествия на територията на Благоевградска област. 9 души са загинали, 253-ма са ранените. Статистиката изнесе на пресконференция главен инспектор Сергей Алексов, началник сектор „Пътна полиция“ при  ОДМВР – Благоевград. Спрямо същия период на миналата година от..

публикувано на 07.10.24 в 12:01

Кулинарно изложение в Разлог

В кулинарното изложение „Гозбите на Разлог“, участие взеха местни био производители - производители на млечни и месни продукти, печива от местни пекарни, представители на хотелиерския бизнес и передставители на две от учебните заведения в Разлог. В сърцето на Разлог се носеше ароматът на печивата на няколко баничарници.  Млечните продукти носеха..

публикувано на 07.10.24 в 11:37

ЦИК определи: В Турция секциите за вота ще са 168, 112 – в Обединеното кралство

Централната избирателна комисия определи местата и държавите, в които да се образуват избирателни секции извън страната за предстоящите парламентарни избори на 27 октомври. 710 са секциите на този етап, в общо 57 държави., като в Украйна, Ливан,, Израел, Иран секции няма да има.  В съседна Турция отново ще се разкрият най много - 168,  а в Обединеното..

публикувано на 07.10.24 в 10:04