Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Нощ на театрите" в Благоевград

Драматичен театър „Н.Вапцаров” Благоевград се присъединява към "НОЩ НА ТЕАТРИТЕ", част от платформата "ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА ТЕАТРИТЕ" – 15.11.14г. Нощта като понятие крие в себе си тайнственост и трепетно очакване. През нощта хората обичат повече, размишляват повече, мечтаят повече.

"НОЩ НА ТЕАТРИТЕ" вече 5 години се случва в няколко европейски страни. Зад идеята стои Елеонора Роси (Франция), но пилотно проектът стартира през 2008 г. в Хърватска - иницииран от Детски театър Добрава (Children’s Theatre Dubrava) и Театър Шибеник (Šibenik Theatre). Форматът събира хиляди почитатели и зрители. Само година по-късно се превръща в национално събитие, в което участват почти всички значими хърватски театри и театрални трупи. Поетапно към инициативата се включват Босна и Херцеговина, Черна гора, Словакия, Австрия, Словения, Германия, Испания и за първи път тази година България, Белгия и Чехия.

Европейска Нощ на театрите е платфрома, която обединява всички имащи отношение към театъра и сцената за създаване и показване на качествено театрално изкуство, без граници, езикови, религиозни или етнически бариери.

Мисията на Европейската Нощ на театрите е да показва и промотира професионалната и аматьорска театрална креативност чрез показване на техните продукции; да разшири театралната мрежа на всички заети в сферата чрез обмен на идеи и опит; да провокира настоящата публика, но и да привлича нова и образова младата.

Концепцията на „Нощ на театрите“ е да направи публиката и Театъра по-близки, да покаже на хората какво се случва зад и на сцената, в гримьорните и коридорите, да покаже живота на и във театъра, да разкаже за интересните случки на всички, които са част от него; да накара посетителите да усетят едно по-различно „посещение“ на театър. За няколко часа градът да стане една голяма театрална сцена, като предложи едно ново изживяване и възможност зрителите да бъдат и участници в „нощния“ живот на театъра.

В Благоевград Нощта ще започне по-рано. Театърът отваря в врати в 11:00 часа, за да поздрави свойте най-малки приятели с детското представление „Лудориите на котарака с чизми” по Шарл Перо. Веднага след представлението започва „разходката” – „Отворени врати”. Всеки желаещ да види как се „случва” ТЕАТЪРЪТ може да се присъедини. 
В 16:00 и 18:00 часа студентите от Катедра „Телевизионно, театрално и кино изкуство“ при ЮЗУ „Н.Рилски”, с ръководители доц. Огнян Спиров и ас. Биляна Дилкова, представят „ ПРЕДЛОЖЕНИЕ” от А.П.Чехов и „СЛУЧКА В ЗООПАРКА  от Едуард Олби. 
Георги Славков, художник при ДТ „Н.Вапцаров” Благоевград, представя своята изложба в 18:30 часа, фоайе на голяма сцена. Живопис, графика, скулптури, приложно изкуство, а също така и „как от проект на хартия - до декор/костюми на едно представление”. 
Програмата завършва с британската пиеса на Уилям Никълсън „Отстъпление от Москва”. Албена Чобанова, Димитър Захариев /гост/, Лъчезар Кацарски ще разкажат историята за един разпадащ се брак - съдбите и интересите на трима души - баща, майка и син. В тривиалния сюжет има много неочаквани обрати, поднесени с доста чувство за хумор и изключително добър диалог   





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Защо датата 5 октомври е важна за Благоевград?"

Във фоайето на Регионалния исторически музей в Благоевград официално бе открита изложба с мото "Защо датата 5 октомври е важна за Благоевград?". Инициативата е на сдружение "Съзнание" с председател Христина Спасова. Музеят е домакин на експозицията и участва с ценни експонати от фонда на културната институция. Изложбата е съвместна с Градската..

публикувано на 04.10.24 в 20:06
Акция на

РИОСВ София проверява „Кудин дол” в Перник

РИОСВ София е извършила проверка на сгуроотвал „Кудин дол” в Перник по сигнал за силно запрашанане. За проблема алармира и кметът на Перник Станислав Владимиров.  Установено е , че на площадката, предназначена за временно съхранение на производствени отпадъци от дейността на ТЕЦ „Република“, се съхраняват прахообразни отпадъци, от повърхността се надига..

публикувано на 04.10.24 в 19:51

Пленер по живопис в Перник

Художници от България, Сърбия и Турция участват в започналия в Перник Междунроден пленер по живопис. Артпроявата е на тема „Перник- дух и колорит” и по традиция предшества празника на града, който се отбелязва на 19 октомври.  Артсъбитието води началото си от 1998 година и от няколко години се провежда край бреговете на язовир „Слаковци”. Тазгодишното..

публикувано на 04.10.24 в 18:14

Световният пробег на мира премина през Перник

Световният пробег на мира премина през Перник. Участниците в  международната щафета бяха посрещнати от деца-шампиони и заедно с тях пренесоха огъня до двора на ОУ „Св. Иван Рилски” и Природо-математическата гимназия "Христо Смирненски". Сред дошлите да посрещнат факела на мира бяха кметът Станислав Владимиров, областният управител Людмил Веселинов и..

публикувано на 04.10.24 в 16:13

Фалшива страница във фейсбук "Абонамент за Благоевград" събира лични данни

Фалшива страница във фейсбук "Абонамент за Благоевград" събира с измама лични данни. В пост на страницата се твърди, че Община Благоевград призовава да си закупите само за 4,12 лв. една от 500-те смарт карти, които предлагат 6 месеца неограничено пътуване в града.  Публикуван е линк, който води към интернет страница с дизайн, имитиращ официалната..

публикувано на 04.10.24 в 15:40

Проверяват резултатите от вътрешните одити на предприятия в Кюстендил

Резултатите от вътрешните одити на две общински предприятия – „Обреден дом“ и „Чистота“, са изпратени на Агенцията за държавна финансова инспекция и прокуратурата, съобщи кметът на Кюстендил Огнян Атанасов. Той посочи, че такива проверки се правят във всички общински предприятия. Атанасов каза още, че вътрешният одит на театъра вече е приключил, а в..

публикувано на 04.10.24 в 13:43

Открит урок по родолюбие в библиотеката

Ученици отбелязаха 112 г. свободен Благоевград в Регионалната библиотека „Д. Талев“. С открит урок и викторина „Аз обичам Благоевград“ в навечерието на  Освобождението на Горна Джумая /5 октомври/ децата се запознаха с интересни факти от историята. Младежите от 12 „а” клас на СУИЧЕ, чийто класен ръководител е историкът Роза Ячкова изнесоха..

публикувано на 04.10.24 в 13:09