Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на разложкото село Баня отново протестираха

протест в с. Баня
Снимка: Кети Тренчева

Със скандирания "оставка" днес жители на разложкото село Баня отново излязоха на протест срещу изграждането на регионално депо за отпадъци край селото. Подкрепиха ги жители на Разлог, Банско и околните села - Горно и Долно Драглище, Добърско и Годлево. Депото ще обслужва общините Банско, Разлог, Белица и Якоруда. Протестът започна тази сутрин в 8 часа на мястото, където са поставени фургоните и където преди седмица беше дадена строителна линия за изграждане на регионалното депо. Вторият в рамките на една седмица протест се проведе пред параклиса "Чудесата на Света Троица". Тук са поставени информационните табели, които са изисквани при изпълнение по проекти. Протестиращите очакваха днес да бъде направена първата копка на проекта, но това не се случи. Присъстващите носеха плакати с текст: "Да спасим разложката котловина", "Не заблуждавайте, зад обещанията за модерно депо стои боклучарник", "Екоминистерството=екоунищожение" и други. Според протестиращите, въпреки редицата законови нарушения, строежът на сметището ще стартира всеки момент, теренът се разчиства, изсечени са над 60-годишни борови дървета. Протестиращите искат цялостна проверка на документацията в Община Разлог и замразяване изграждането на депото, до изясняване на случая. През изминалите години бяха заведени 27 дела от противници на изграждането на депото, и всички бяха спечелени от Община Разлог, като бе постановено, че са спазени изискваните процедури по ОВОС и др. Проектът за изграждането на регионалното депо е от 2004 година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Демонстрационно гласуване с машини в 8 общини в Кюстендилско

В Кюстендилска област в 8 общини ще има демонстрации за гласуване с машини за изборите на 27 октомври.  Устройствата ще са на разположение на общинските администрации по график, обявен от РИК. В най-малката община в България -Трекляно, се гласува само с хартиена бюлетина. Демомашини ще има между 12 и 17 октомври в община Бобов дол, а от 12 до 17..

публикувано на 09.10.24 в 11:02

Югозападните общини обединяват сили, за да подобрят услугите към гражданите

На работна среща в Благоевград, проведена по инициатива на Сдружение на Югозападните общини Aswm Bulgaria , кметовете от Югозапада се обединиха около тезата, че е необходимо цялостно преразглеждане на всички процеси в управлението на отпадъците, така че гражданите да получат по-качествена услуга, която да обхваща събирането и транспортирането на..

публикувано на 09.10.24 в 09:58

ЦИК определи правилата за довереното изграждане на изходния код за машините

Централната избирателна комисия определи правилата и условията, по които да се извърши довереното изграждане на изходния код за машините за гласуване на предстоящия парламентарен вот. Генерирането на "изходен код" е задължително условие, за да се гласува с устройства и е разписано в Изборния кодекс. При процедурата право да присъстват имат..

публикувано на 09.10.24 в 09:29

МС гласува допълнителни разходи по бюджетите на три министерства

Служебното правителство ще заседава днес и се очаква да одобри допълнителни разходи по бюджетите на три министерства - на транспорта, на правосъдието и на вътрешните работи. Предвижда се с постановление да се одобрят допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет, както и за промени на утвърдените максимални размери на ангажиментите за разходи,..

публикувано на 09.10.24 в 09:25

Облачно и дъждовно време

Днес от запад на изток ще има временни увеличения на облачността и на отделни места, главно в Западна България, ще превали краткотраен дъжд. В сутрешните часове на места по Черноморието и в котловините ще има ниска облачност или мъгла. Ще духа умерен вятър от югозапад, който след обяд временно ще се ориентира от запад-северозапад. Максималните температури..

публикувано на 09.10.24 в 06:59

Изложба с творби от Международния пленер по живопис „Арт студио 2024” бе открита в Перник

Проявата предшества празника на града, който се чества на 19 октомври.  Десет художници от България, Сърбия и Турция участваха в тазгодишното 27-мо поред издание на пленера. В продължение на една седмица те рисуваха край бреговете на язовир „Слаковци”. Създадените от тях творби са подредени в галерия „При кмета”. „Този пленер започна с една далечна..

публикувано на 08.10.24 в 19:50

Разследват кражба в село Кулата

Под ръководството на Районната прокуратура – Благоевград, Териториалното отделение – Петрич, се водят действия по разследване по образувано досъдебно производство за извършена кражба. Установено е, че на 04.10.2024 г. от къща в с. Кулата, община Петрич, били отнети парична сума в размер на 3000 лева, различни по вид накити от бял и жълт метал, както..

публикувано на 08.10.24 в 16:20