Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Долна баня отбелязаха 138 години от Освобождението на България

Жителите и обществеността на Долна баня достойно отбелязаха 138-та годишнина от Освобождението на България от турско робство и националният празник 3 март. 

С възрожденски песни десетки долнобанци бяха посрещнати пред сградата на общината, където с тържествена церемония под звуците на националния химн кметът на община Долна баня Владимир Джамбазов асистиран от председателката на общинския съвет Лиляна Драганова вдигнаха българския трикольор. 
Празнично слово произнесе председателката на общинския съвет Лиляна Драганова, която тържествено произнесе и имената на 14-те опълченци от рилския град, участвали в епичните боеве на Шипка и Шейново. 
За всички присъстващи стихове рецитираха възпитаници от Обединеното детско заведение "Юрий Гагарин" и Средното общообразователно училище "Неофит Рилски". 
По традиция цветя на признателност и почит към героите, загинали за свободата на Родината бяха поднесени на паметните плочи на Васил Левски и Георги Бенковски, както и на паметната плоча на 14-те опълченци от Долна баня, участвали в боевете по време на Руско-турската Освободителна война 1877-1878 година в центъра на рилския град. 
Вечерта в салона на народно читалище "Рила-1898" община Долна баня, съвместно с културния институт и Обединеното детско заведение "Юрий Гагарин" и Средното общообразователно училище "Неофит Рилски" бе и тържественото събрание и празничен концерт, по случай националния празник на България с участието на читалищни и училищни самодейни колективи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Започват проявите, посветени на Празника на Брезник

Фотоизложба дава началото на проявите, посветни на духовния празник на Брезник. С решение на местния ОбС, той се отбелязва на 14 октомври - денят, в който православната църква почита Св. Петка. "Чудото и тайните на граовските лековити кладенчета, бунари и чешми" – така е озаглавена фотоизложбата, чийто автор е краеведът Аниела Асенова. Експозицията..

публикувано на 08.10.24 в 07:23

Слънчев и топъл вторник

Сутринта ще бъде хладно. През деня ще е предимно слънчево. Преди обяд на отделни места в котловините и низините ще бъде с мъгла или ниска облачност, а след обяд от запад ще се появи разкъсана висока облачност, която ще се увеличава. Ще духа слаб южен вятър.  Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 23° и 28°.

публикувано на 08.10.24 в 07:07

Жителите на Падеш не се разбраха с кмета Методи Байкушев

Жители на благоевградското село Падеш събират подписка ссрещу обединяването на няколко парцела в центъра на населеното място с цел разширяване на Дома за възрастни дементно болни хора „Св. Мина“. Кметът на община Благоевград, Методи Байкушев, се срещна с местните жители, за да внесе яснота относно изпълнението на този проект, който възлиза на близо..

публикувано на 07.10.24 в 21:07

Дигитална лаборатория за виртуална реалност откриха в Разлог

Днес бе открита Първата дигитална лаборатория за виртуална реалност и предаване на живо в Разлог. Средно училище „Братя Петър и Иван Каназиреви“ е едно от четирите училища в България, които разполагат с лаборатория от такъв тип. По проект, финансиран по програма URBACT IV, Община Разлог изпълни тестови проект в сферата на дигитализацията,..

публикувано на 07.10.24 в 15:56

Премиера в Благоевград: Класика и съвремие се преплитат в „Железният светилник“

Директорът на ДТ „Никола Вапцаров“ Благоевград Маргарита Мачева представи премиерното заглавие в репертоара на културната институция. Режисьор на спектакъла „Железният светилник“ е Калин Ангелов. Режисьорът Калин Ангелов фокусира вниманието около интимния свят на персонажите. „Максимално верни оставаме към словото на Талев, запазваме..

публикувано на 07.10.24 в 13:57

Мъж пострада при взрив на газова бутилка в село Дрен

56-годишен мъж е пострадал при взрив на газова бутилка в дома му в радомирското село Дрен, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР- Перник.  Инцидентът е станал вчера, около 18,00 ч., когато 56-годишният мъж се опитал да запали газова бутилка за отопление. Получил се взрив. Мъжът е откаран първоначално в пернишката болница, където било установено, че има..

публикувано на 07.10.24 в 12:19

По-малко тежки пътни инциденти в област Благоевград

За първите девет месеца на тази година са настъпили 153 тежки пътно-транспортни произшествия на територията на Благоевградска област. 9 души са загинали, 253-ма са ранените. Статистиката изнесе на пресконференция главен инспектор Сергей Алексов, началник сектор „Пътна полиция“ при  ОДМВР – Благоевград. Спрямо същия период на миналата година от..

публикувано на 07.10.24 в 12:01