Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЧЕЗ предлага създаване на фонд за инвестиции и подкрепа на уязвими потребители чрез увеличение на санкциите за кражба на ток

Снимка: архив / Снимка: БТА

Компанията иска защита на гражданите, държавата и инвеститорите при максимални наказания за посегателства в сектора.

ЧЕЗ призовава да бъдат въведени максимални санкции, включително парични, за кражбите на електроенергия и съоръжения от електроенергийната инфраструктура. Компанията не желае да се облагодетелства в резултат на наказанията и предлага след приспадане на присъщи, признати от регулатора разходи на разпределителното дружество, приходите да бъдат събирани в специален фонд за целеви инвестиции в сектора, за подкрепа на енергийно уязвими потребители или друга кауза, определена от правителството. Това съобщиха от пресцентъра на ЧЕЗ.

„Призоваваме за защита на интересите на българското общество, държавата и инвеститорите. Постигането на реални съществени резултати е възможно единствено чрез по-високи санкции и ефективни присъди. Нашите очаквания са за реална оценка и отчитане на  претърпените щети в резултат на кражба на електроенергия и посегателства върху инфраструктурата, както и за  ефективно прилагане на наказанията и санкциите“, каза Карел Крал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

Съществуващата санкция за кражби на електроенергия в България няма възпиращия ефект, който би трябвало да стои в основата на всяка санкция. Цената, по която се дотаксува е само около една трета от цената, която плащат коректните граждани. В допълнение тя се заплаща само за 3 месеца назад, независимо, че кражбата може да е продължавала много по-дълго.

В резултат на това страдат всички. Щета понасят клиентите  - битови, стопански, институции, болници, детски градини, училища и др., които търпят прекъсване на електрозахранването. Държавата е финансово ощетена – тя не събира данък и акциз върху откраднатия ток. Щети търпят и електроразпределителните дружества, което косвено се отразява върху клиентите – губят се средства, които могат да се вложат в подобряване на електрозахранването, уточняват от ЧЕЗ.

Вследствие на кражбите се стига до чести аварии, повреждане на електроуреди, отнемане на финансов ресурс, поставя се в опасност сигурността на електрозахранването на институциите – застрашава се националната сигурност, а все по-често се стига до заплаха за човешки животи и смъртни случаи. Ето защо санкциите за посегателствата следва да бъдат адекватни на преките и потенциални щети от тези деяния. ЧЕЗ призовава за справедливост, увеличение и ефективно прилагане на наказанията и глобите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Днес е крайният срок за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес

До днес гражданите, които имат регистрирани постоянен и настоящ адрес в различни населени места на територията на България, могат да подадат писмено искане до общинската администрация по настоящия си адрес, за да бъдат вписани в избирателните списъци на секцията по регистрирания им настоящ адрес. Заявлението за гласуване по настоящ адрес може да бъде..

публикувано на 12.10.24 в 10:09

Откриват скулптура на Света Богородица в Разлог

Откриват скулптура на Света Богородица в Разлог Шестметрова скулптура на Света Богородица с Младенеца ще бъде открита от 10:00 часа днес с официална церемония в Разлог, съобщиха от общинския пресцентър на официалната фейсбук страница на Общината. Фигурата, изградена от мрамор от местния скулптор Асен Ботев, е позиционирана в центъра на кръговото..

публикувано на 12.10.24 в 08:20

Започват проявите за празника на град Трън

С родова среща на хора от двете страни на границата ще започнат проявите, посветни на празника на град Трън. По традиция той се чества на Петковден, но тази година тържествата започват по- рано, тъй като 14 октомври е делничен ден. Родовата среща се организира от КИЦ – Звонци в сръбския град Бабушница и ще се проведе тази сутрин /12 октомври/ в..

публикувано на 12.10.24 в 08:15

Предимно слънчево време

Днес преди обяд все още над Източна България ще е облачно, на места с валежи, но до края на деня и там валежите ще спрат. В останалата част от страната облачността ще се разкъсва и намалява до предимно слънчево време. Ще духа предимно умерен северозападен, в източната половина от страната – север-северозападен вятър. Дневните температурите ще се понижават..

публикувано на 12.10.24 в 07:20

Големият български музикант Кирил Маричков издъхна при инцидент на сцената

Почина българският певец, музикант и композитор Кирил Маричков.  Трагедията се е случила при инцидент в село Селановци.  Той е трябвало да изнесе концерт с "Фондацията", но при качване на сцената е паднал, съобщи  bTV. На място е повикана линейка. Музикантът е бил с тежка черепно - мозъчна травма. Починал е в линейката. БНР изразява съболезнования..

публикувано на 11.10.24 в 20:11

Сформират подвижни секции и секции за избиратели с увредено зрение в Кюстендил и Дупница

Подвижни секции се сформират в Кюстендил и в Дупница за изборите на 27-и октомври, казаха от общинската администрация. Освен това избирателите с увредено зрение или със затруднено придвижване в Дупница  ще могат да гласуват и в отделна секция, която се намира в Спортната зала в  града, ул.“Христо Ботев“ № 30А.  Дадени са и телефони за връзка. Срокът за..

публикувано на 11.10.24 в 19:41

Проблеми с автобусния превоз и почистването на пътя около Рилския манастир

Има проблеми с почистването около пътя Рилски манастир-Кирилова поляна, както и с автобусния превоз към Светата обител. Този път води и към гроба на Свети Иван Рилски, на около два-три километра от Светата обител и дори и през зимата там отиват миряни и туристи. Затова трябва да е почистен. В района на Кирилова поляна пък са няколко почивни бази,..

публикувано на 11.10.24 в 12:46