Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

9.10.2016г., 10.00-12.00ч., "Изгрей зора" с Валентин Дишев

Първа световна война
Снимка: архив

10:00 - 12:00 часа

Водещ: Валентин  Дишев


Обобщение за научната конференция „Първата световна война и България през 2016 г.”, провела се в Благоевград - Интервюта на Росинка Проданова с полк. Сергей Стюжюк от Украйна, Чаба Жьобек от Унгария и Катя Бенчева от България, участници в конференцията; коментар в студиото на Кирил Алексиев;

Разговор с проф. Антон Първанов за „Балканските войни”: начало, причини, последствия. 

Христо Григоров: спомени за Ичко Бойчев;

„Хроника” - преглед на историческите събития, отбелязали годишнини през седмицата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Сюжети от деня“ с Биляна Славчева

„Потребителска кошница“ Кой поема разходите, ако електронният търговец ни изпрати различна от поръчаната от нас стока? Това е един от често задаваните въпроси от потребителите, отговорът ще потърсим от Габриела Руменова, експерт в сферата на потребителската защита. Българската хранителна банка е спасила над 169 хиляди килограма храна..

публикувано на 29.05.24 в 08:30

„Аз, Буки, Веди“ с Елизабет Александрова

МОН предвижда прилагането на единен инструмент за проследяване на постиженията на децата при първото им постъпване в детската градина и преди постъпването в първи клас. „От 2016 година във всяка възрастова група под формата на игра се проследяват постиженията на децата в началото и края на учебната година“. Разговор с Екатерина Янчева, директор на..

публикувано на 29.05.24 в 08:25

"Събуди деня" с Давид Калпачки

Парламентарната асамблея на НАТО в София - решения, декларации, послания и отзвук. По темата ще разговаряме с: Иван Анчев, съпредседател на Атлантическия съвет; Петър Кичашки, директор на Института за модерна политика. ЕВРАНЕТ ПЛЮС: Геостратегическите измерения в предстоящите европейски избори. 50% от включилите се в кампанията..

публикувано на 29.05.24 в 04:00

"Сюжети от деня" с Иван Лазов

Знеполският екископ Арсений бе избран от Светия Синод за Сливенски митрополит. Продължава процедурата за избор на нов български патриарх. Разговор с доц. д-р Костадин Нушев – преподавател в Богословския факултет на Софийския университет „Св.Климент Охридски“. Пролетната асамблея на НАТО в София и важните решения за развитието на..

публикувано на 28.05.24 в 08:30

"Събуди деня" с Агнес Манова

Кампания за спасяване от разруха на читалище „Отец Паисий-1927” в радомирското село Извор. Колко средства са необходими за възстановяването на сградата ще научим от Димитрина Мирчева, секретар. Как „дигиталната раница"  помага на учениците по-добре да възприемат учебния материал? За полезността на безплатната интерактивна образователна..

публикувано на 28.05.24 в 04:00

"По първи петли“ с Бойка Браткова

За работата си в Центъра за специална образователна подкрепа „Св. Паисий Хилендарски“ в Благоевград, ще ни разкаже Петър Астинов – носител на наградата на СБУ  „Учител на годината“. С благоевградския професор Кирил Костов пък ще отидем на „Романтика в Пордим“. В качеството си на председател на конкурсното жури ще ни разкаже за провелия се..

публикувано на 28.05.24 в 02:00

„Сюжети от деня“ с Мария Благоева

Ирина Вагалинска представя в Благоевград романа „Мистерии в Хераклея Синтика“. Разговор с автора. Обсъждаме два нови проекта на общински наредби в Благоевград: С общинския съветник Димитър Урдев коментираме проекта на Наредба за условия и реда за предоставяне и поддържане на прилежащи площи към сгради в режим на етажна собственост..

публикувано на 27.05.24 в 08:20