Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мемориален знак в памет на Лили Шмидт – почетен гражданин на Кюстендил, създателка на социалната трапезария за бедни, беше осветен днес в Кюстендил.

Лили Шмидт
Снимка: в. "Франкфуртер нойе прессе"

Мемориален знак в памет на Лили Шмидт – почетен гражданин на Кюстендил, създателка на социалната трапезария за бедни, която сега е общинска, беше осветен днес в Кюстендил. Паметният знак е изработен от скулптора Мите Чудомиров и е поставен в градинката пред трапезарията. Инициативата за изработването му е на местното женско дружество "Майчина любов", с финансовата подкрепа на създадената от Лили Шмидт българо-германска фондация "Помощ за България". Мястото за поставянето му беше определено от Общинския съвет. "Лили Шмидт беше казала, че е дала обет до края на живота си да помага на своите сънародници и го направи до края на своите 91 достолепни години. Със събраните от нея стотинка по стотинка средства, след смъртта й през миналата година бяха купени климатици за болницата в Кюстендил, бяха направени дарения за самотни хора в Невестино и Трекляно, както и в Босилеградските села в Западните покрайнини", каза Виолета Атанасова, председател на сдружение "Майчина любов".

Тя припомни, че Лили Шмидт създаде социалната трапезария през 1992 година, като помощта беше предназначена за 30 души. Днес същата тази трапезария дава храна ежедневно на 250 души, като дейността й се финансира от общинския бюджет и по европейски програми. През годините, в които Лили Шмидт е помагала на родния си град са дадени около 111 хиляди лева за съществуването на социалната трапезария. За тези години в Кюстендил са пристигнали и осем тира с помощи - оборудване и лекарства за болницата, дрехи и храни за нуждаещи се жители на общината. На освещаването на мемориалния знак днес присъстваха кметът Петър Паунов, заместник-кметовете на Община Кюстендил, общински съветници, граждани, получаващи храна в трапезарията, неправителствени организации, социални работници, дарители, инвалиди.

Лили Шмидт е родена през 1925 г. в Кюстендил. През 1968 г. заминава за Германия, където създава семейство. След 1990 г. идва в България. Във Франкфурт на Майн, където живее, основава фондация "Помощ за България". Лили Шмидт е наградена от президента на Германия с медал за благотворителност през 2003 година. През 2005 г. българският президент Георги Първанов и връчва отличие за тези заслуги.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започва процедурата по изграждане на софтуера за машините за гласуване

Министерството на електронното управление започва процедурата по довереното изграждане на софтуера за машините за гласуване.  Процедурата е част от действията, които трябва да подсигурят доверието за гласуването с машини за вота.  След приключване на процеса ще бъде ясен и т.нар. "хеш код". Това е кодът, който гарантира, че конфигурацията на машите е..

публикувано на 11.10.24 в 09:11

Типично есенно време днес и през уикенда

Днес облачността ще е значителна и след обяд в Западна България, през нощта срещу събота и в останалата част от страната ще има валежи от дъжд, на места ще прегърми.  Ще духа слаб вятър от северозапад. Максималните температурите ще са между 22° и 27°. В събота преди обяд все още над Източна България ще бъде облачно, с валежи. Над Западна и..

публикувано на 11.10.24 в 07:10

Задържаха петима при спецакция на полицията в Пернишко

Петима души са задържани за съпричастност към вече извършени престъпления и за притежаване на наркотични вещества при специализирана полицейска операция в Пернишко, съобщиха от ОДМВР.  В спецакцията са участвали представители на  Криминална, Икономическа и Охранителна полиция, както и служители на дирекция „Жандармерия“. Полицейските действия са били..

публикувано на 10.10.24 в 20:13

Споразумения за финансиране на нови 22 общински обекта в Благоевградско

Кметът на Благоевград Методи Байкушев подписа с МРРБ нови 22 споразумения за подобряване на инфраструктурата в областния център и малките населени места. Обектите са част от Програмата за стратегическо развитие на публичната инфраструктура на община Благоевград, с която ръководството цели да подобри градската среда. Част от финансирането е насочено..

публикувано на 10.10.24 в 16:20

Освободиха служител на "Обреден дом", поискал неправомерно 400 лева

Директорът на "Обреден дом" Йосиф Манев освободи служител, поискал неправомерно сумата от 400 лв. от близки на починал човек. Реакцията на директора идва след подаден сигнал от присъствал на погребението гражданин. "Призовавам гражданите при забелязани нередности да сигнализират на "Обреден дом" на тел.: 073/885025 и 073/885026 или на горещите..

публикувано на 10.10.24 в 14:48

В Кюстендил отбелязаха Деня на архивиста

Поделението на Държавния архив в Кюстендил отбеляза днешния си празник с фотоизложба на оригинални документи под мотото "Модата в Кюстендил през фотообектива". Изложбата, обхващаща края на 19-и и първата половина на 20-и век, представя част от архивното богатство на архива в Кюстендил, като в нея са включени оригинални снимки, представящи европейското..

публикувано на 10.10.24 в 14:05

Изложба показва реклами от печатни издания от началото на 20-ти век

Около 800 реклами от печатни издания от началото на 20-ти век до Втората световна война показват в изложба в Перник. Експозицията е на Държавен архив- София, а гостуването й в миньорския град е по повод професионалния празник на българските архивисти и 65- годишнината от създаването на Държавен архив Перник. „Рекламата е душата на търговията. Печатната..

публикувано на 10.10.24 в 13:59